Clicky

maandag 27 mei 2024 - 06:29 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartSchipholplannen in regeerakkoord vallen slecht bij omwonenden

Schipholplannen in regeerakkoord vallen slecht bij omwonenden

DEN HAAG – Omwonenden rond Schiphol zijn niet blij met wat de partijen in het regeerakkoord over de luchthaven schrijven. “Dit is weer oude wijn in nieuwe zakken”, reageert Jan Boomhouwer van de stichting Recht op Bescherming tegen Vlieghinder (RBV), waar enkele duizenden mensen aan verbonden zijn.

PVV, VVD, NSC en BBB willen naar eigen zeggen de rechtsbescherming van omwonenden van Schiphol op orde brengen, “met behoud van de netwerkkwaliteit van Schiphol”. Daarmee hebben de partijen “niks geleerd”, volgens Boomhouwer. De rechter in Den Haag oordeelde in maart dat de Staat de belangen van omwonenden rond Schiphol stelselmatig onrechtmatig ondergeschikt heeft gesteld aan die van de luchtvaart.

Ook staat in het akkoord op hoofdlijnen dat zo “op langere termijn” doorgroei mogelijk is met stillere en schonere vliegtuigen. “Dat mantra kennen we inmiddels wel”, zegt Boomhouwer daarover. “Dat gaat het verschil niet meer maken.”

Schiphol stelt in een reactie op het regeerakkoord dat de luchthaven de inzet voor rechtsbescherming en het “behoud van het belangrijke netwerk van bestemmingen” steunt. “Met ons 8-punten plan werken we daaraan met acties gericht op een stillere, schonere en betere luchtvaart. Wij werken graag samen met het kabinet en de Tweede Kamer om dit te bereiken.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Qatar Airways

Twaalf gewonden bij nieuw incident met turbulentie in vliegtuig

DUBLIN - In een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin, zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt door turbulentie boven...