Clicky

maandag 27 mei 2024 - 20:28 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsKrant: Egypte overweegt afbouwen diplomatieke banden met Israël

Krant: Egypte overweegt afbouwen diplomatieke banden met Israël

CAIRO – De Israëlische operatie in Rafah zet de relatie met buurland Egypte steeds verder onder druk. Zakenkrant The Wall Street Journal bericht dat de Egyptenaren overwegen hun diplomatieke betrekkingen met Israël te beperken.

Er zou onder meer worden bekeken of de Egyptische ambassadeur teruggeroepen moet worden uit Tel Aviv, schrijft de krant. Die baseert zich op anonieme bronnen in Egypte. Caïro heeft nog niet bevestigd dat het zo’n stap overweegt.

Egypte speelt een sleutelrol bij de onderhandelingen over een bestand in Gaza. Het land treedt op als bemiddelaar. De Egyptische autoriteiten werken ook al langer samen met Israël op veiligheidsgebied.

Grensovergang bij Rafah

Toch zou Israël het buurland pas op de valreep hebben geïnformeerd over de militaire operatie waarbij het vorige week in Gaza de controle nam over de belangrijkste grensovergang bij Rafah, zeggen Egyptische bronnen.

Israël zou Egypte eerder hebben bijgepraat over de plannen voor Rafah en toen juist hebben aangegeven dat die grensovergang met Egypte ongemoeid zou blijven, schrijft de krant. Een Egyptische bron zegt dat dergelijke garanties weinig waard bleken.

Zaak ICJ

De opgelopen spanning heeft nu al gevolgen. Egypte houdt de grensovergang met Gaza dicht. Ook heeft het land aangegeven dat het de zaak tegen Israël wil steunen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS