Clicky

dinsdag 21 mei 2024 - 06:45 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsDemonstranten bij universiteiten maken zich op voor nieuwe dag

Demonstranten bij universiteiten maken zich op voor nieuwe dag

NIJMEGEN – Pro-Palestijnse demonstranten hebben in diverse steden de nacht doorgebracht in hun tenten die ze hadden opgezet bij universiteiten. In Nijmegen zijn op het terrein van de Radboud Universiteit volgens een woordvoerder van de organisatie zo’n zestig mensen blijven slapen. “De sfeer is goed, iedereen heeft lekker geslapen. We hebben net ontbijt gekregen van een actiegroep in Nijmegen.”

Op het grasveld staan nu zo’n 35 tenten, vertelde hij. De studenten en medewerkers zijn bezig met een programma voor deze tweede protestdag. “Met speeches, een voorstelling, leesgroepen en discussies. We hopen weer veel studenten te ontvangen.”

De betogers hebben na maandagavond niets meer gehoord van de universiteit. “In het laatste contact gaven ze het advies om te vertrekken, dat hebben we niet gedaan. We zullen vandaag wel weer van ze horen”, zegt de woordvoerder. De demonstranten willen pas vertrekken als hun eisen zijn ingewilligd. Behalve het verbreken van de banden met Israël willen de betogers ook dat de universiteit “de genocide in Gaza” veroordeelt en Palestijnse studenten en universiteiten steunt.

Tentenkampen

Na een zogenoemde walk-out, uit protest tegen de aanpak van de demonstraties van afgelopen week, verrezen er maandag bij meerdere universiteiten in het land tentenkampen.

Bij de Rijksuniversiteit Groningen is de nacht rustig verlopen. Volgens een woordvoerster van de universiteit hebben zo’n vijftig mensen er de nacht doorgebracht. De driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) besloot maandag dat de betogers voorlopig mogen blijven, zolang de bereikbaarheid niet in het geding is.

Andere uni’s

Ook in Eindhoven en Maastricht hebben de demonstranten geslapen in tentjes bij de universiteit.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vliegtuig moet omkeren voor voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL -Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow...