Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 15:54 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMinder huishoudelijke apparaten verkocht door krappe huizenmarkt

Minder huishoudelijke apparaten verkocht door krappe huizenmarkt

ZOETERMEER – Nederlanders hebben vorig jaar minder grote huishoudelijke apparaten gekocht, meldt branchevereniging APPLiA Nederland. Vooral inbouwkookplaten, afzuigkappen en afwasmachines werden minder vaak verkocht. Dat komt volgens de koepel door de hoge inflatie en tegenvallende huizenverkoop en nieuwbouw.

Leveranciers en producenten van elektrische huishoudelijke apparaten hebben in 2023 4 procent minder omzet gedraaid met grote huishoudelijke apparaten dan in 2022, zegt APPLiA Nederland in haar jaarcijfers. Vooral aan inbouwkookplaten werd veel minder verdiend, 20 procent minder. Dit komt volgens APPLiA Nederland vooral doordat veel consumenten in 2022 een inductiekookplaat kochten nadat de gasprijzen flink waren gestegen. De omzet in afzuigkappen daalde vorig jaar 12 procent, afwasmachines, fornuizen en ovens brachten 9 procent minder op.

“Het afgelopen jaar kende de markt voor groothuishoudelijke apparaten tegenwind. Allereerst door de stijgende inflatie en daarnaast door de stagnerende huizenmarkt”, zegt Stefan Verhoeven, voorzitter van APPLiA Nederland en topman van Miele Nederland.

De prijzen zijn vorig jaar met 3 tot 4 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. De branchevereniging stelt dat de stijging minder hoog is dan in 2022 en minder dan de inflatie in 2023 was.

De meeste grote apparaten voor in huis zijn afgelopen jaar ook in aantallen minder verkocht. Vorig jaar zijn 21 procent minder inbouwkookplaten, 12 procent minder afwasmachines en 11 procent minder fornuizen en ovens verkocht. Stofzuigers, wasmachines en wasdrogers werden juist vaker aangeschaft.

De branchevereniging denkt niet dat dit jaar veel meer inbouwapparatuur wordt verkocht. Consumenten vinden het nog geen gunstige tijd voor grote aankopen, zegt APPLiA Nederland op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor alle elektrische huishoudelijke apparaten ziet dit jaar er wel gunstiger uit omdat de koopkracht en het consumentenvertrouwen dit jaar herstellen en huizen betaalbaarder worden.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

AB Texel neemt GMP-bulktransport over van Stam Transport

OUDESCHILD - AB Texel neemt per 1 juli 2024 het bulktransport van GMP-producten over van Stam Transport uit Waalwijk en verdicht daarmee zijn netwerk...