Clicky

maandag 27 mei 2024 - 21:13 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsFormatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG – Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal “cruciaal” zijn, gaven de informateurs eerder aan.

Afgelopen vrijdag kregen de partijen de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) van een hele reeks maatregelen. De komende dagen moeten de vier partijen uitruilen en “zoeken naar samenhang” in het akkoord op hoofdlijnen. De tijd dringt, de informateurs moeten op 15 mei klaar zijn.

Het wordt een ingewikkelde puzzel, gaven ook de informateurs aan. De VVD heeft al vaker aangegeven dat er gekeken moet worden naar bezuinigingen om de schatkist op orde te houden, terwijl de PVV veel dure plannen heeft. De EU-regels schrijven voor dat het tekort niet boven de 3 procent mag komen.

Regeerprogramma

Voor de radicaal-rechtse PVV is het belangrijkste dat er maatregelen komen om de migratie in te dammen, heeft Geert Wilders eerder gezegd. Anders heeft voor hem een kabinet geen zin en kunnen er wat hem betreft beter nieuwe verkiezingen komen, maakte hij duidelijk op X.

De informateurs gaven na het laatste overleg in april aan er vertrouwen in te hebben dat de vier partijen er uitkomen, maar maakten ook duidelijk dat een aantal “grote onderwerpen” nog moet worden afgerond door de partijen. De kabinetsformatie duurt al meer dan vijf maanden.

Als de PVV, VVD, NSC en BBB het met elkaar eens worden de komende dagen dan kan daarna een extraparlementair kabinet worden gevormd. Dat zal dan het hoofdlijnenakkoord concreet moeten uitwerken tot een regeerprogramma.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS