Clicky

zaterdag 27 juli 2024 - 12:33 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsTurkije eist ook wapenstilstand voor hervatting handel Israël

Turkije eist ook wapenstilstand voor hervatting handel Israël

ANKARA – Turkije stelt ook een permanente wapenstilstand in de Gazastrook als voorwaarde voor het hervatten van de handel met Israël, meldt handelsminister Ömer Bolat. Het land maakte donderdag bekend de handel per direct op te schorten in afwachting van “ononderbroken en voldoende” humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied.

Het Turkse ministerie van Handel verklaarde donderdag dat de import en export van alle producten stil komen te liggen en dat het verbod op handel met Israël “strikt en resoluut” zal worden nageleefd.

Aanleiding hiervoor is de “verergerende humanitaire tragedie” in Gaza. De kuststrook ontvangt sinds oktober te weinig hulpgoederen, terwijl Israël verwoestende luchtaanvallen op het gebied uitvoert.

Israël importeerde vorig jaar voor 4,6 miljard dollar (bijna 4,3 miljard euro) aan Turkse goederen, waarmee Turkije de zesde grootste bron voor invoer van Israël was. Vanuit de Israëlische regering klinkt veel kritiek op het Turkse besluit om de handel stil te leggen. De twee landen hebben de betrekkingen de laatste jaren aangehaald, maar de relatie is flink verslechterd sinds de oorlog in Gaza.

LEES OOK
Omtzigt: niet de bedoeling dat aantekeningen zichtbaar waren

De regering in Ankara geldt als een van de felste critici van de oorlog. Ze maakte eerder deze week bekend mede-eiser te willen worden in de zaak van Zuid-Afrika tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Israël wordt er beschuldigd van het plegen van genocide in Gaza.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zeven op tien treinen Parijs rijden weer na sabotage op spoor

PARIJS - Zeven op de tien treinen op belangrijke routes van de hogesnelheidslijn rond Parijs kunnen zaterdag rijden, al zijn er wel grote vertragingen....
×