Clicky

maandag 27 mei 2024 - 02:04 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBloomberg: Turkije staakt alle handel met Israël

Bloomberg: Turkije staakt alle handel met Israël

ANKARA -Turkije is van plan alle handel met Israël te staken, meldt persbureau Bloomberg, dat zich baseert op twee Turkse overheidsfunctionarissen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zich regelmatig zeer kritisch uit over Israël en over de oorlog in de Gazastrook. In zijn ogen pleegt Israël daar genocide op de Palestijnse bevolking.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz meldt op X dat Erdogan “afspraken schendt” door havens te blokkeren voor de Israëlische import en export. Hij schrijft dat de Turkse president internationale handelsverdragen negeert en dat zijn besluit het belang van de Turkse bevolking en het bedrijfsleven schaadt. “Dit is hoe dictators zich gedragen.”

Volgens Katz gaat Israël op zoek naar alternatieven voor de handel met Turkije, “met de focus op lokale productie en import uit andere landen”.

De Turkse stap is nog niet officieel bevestigd door de regering in Ankara. Vorig jaar voerden beide landen voor 6,8 miljard dollar (6,4 miljard euro) handel met elkaar. Vorige maand beperkte Turkije al de export van verschillende producten naar Israël. Het ging onder meer om brandstoffen, cement en chemicaliën.

Een groot deel van de Israëlische export naar Turkije bestaat uit geraffineerde olieproducten. Metalen zoals ijzer en koper zijn belangrijke producten die Turkije naar Israël exporteerde, meldt het Observatory of Economic Complexity op basis van gegevens uit 2022.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Qatar Airways

Twaalf gewonden bij nieuw incident met turbulentie in vliegtuig

DUBLIN - In een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin, zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt door turbulentie boven...