Clicky

vrijdag 17 mei 2024 - 06:27 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSOpenbaar VervoerWerknemers Arriva Twente gaan maandag 6 mei staken

Werknemers Arriva Twente gaan maandag 6 mei staken

DEN HAAG – De werknemers van streekvervoerder Arriva in Twente leggen komende maandag, 6 mei, het werk neer. Aanleiding is een slepend conflict over de rij- en rusttijden, meldt vakbond FNV Streekvervoer.

De werknemers willen betere roosters met gezondere werktijden en hebben daar ook beloftes over gekregen, zegt de bond, maar daar is nog weinig van terechtgekomen. “De werkdruk loopt de spuigaten uit. Een staking is een uiterst middel, maar praten heeft geen zin meer”, zegt bondsbestuurder Marijn van der Gaag.

De rechter zou die staking nog kunnen verbieden. Arriva besloot namelijk woensdag al om een kort geding aan te spannen, dat vermoedelijk vrijdag dient. “Arriva is van mening dat een collectieve actie op 6 mei voor niemand nog iets oplevert. Zeker niet voor onze reizigers die van deze actie de dupe zullen zijn”, staat in een verklaring van het bedrijf, dat eind vorig jaar het openbaar vervoer in deze regio overnam van Keolis. Dagelijks maken ongeveer 30.000 reizigers gebruik van de bussen van Arriva in en om Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal.

Het is de tweede keer dat FNV een stakingsdag in Twente aankondigt. De buschauffeurs van Arriva zouden al op 12 maart het werk neerleggen. De staking werd toen een dag van tevoren afgeblazen omdat FNV en CNV alsnog een akkoord bereikten met Arriva over maatregelen die moeten zorgen voor minder werkdruk. Arriva had ook toen een kort geding aangespannen om acties te laten verbieden. Omdat de partijen elkaar toch nog vonden, ging die rechtszaak niet door.

FNV kondigt nu wederom een staking aan, omdat volgens de vakbond de beloofde aanpassingen in de roosters nog niet volledig zijn doorgevoerd. “Eerdere afspraken en trouwe beloftes over het invoeren van gezondere rij- en rusttijden hebben nergens toe geleid”, aldus Van der Gaag. “Arriva hangt een zielig verhaal op, dat het moeilijk en tijdrovend is om een goed rooster te maken voor het personeel. Maar hoeveel tijd heb je nodig? We praten hier al maanden over.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS