Clicky

maandag 27 mei 2024 - 21:26 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBlinken dringt bij Netanyahu aan op meer noodhulp voor Gaza

Blinken dringt bij Netanyahu aan op meer noodhulp voor Gaza

JERUZALEM – De Verenigde Staten vinden dat Israël meer noodhulp moet toelaten in de Gazastrook. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken drong er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook nogmaals op aan om Rafah niet binnen te vallen.

Blinken sprak woensdag 2,5 uur met Netanyahu in Israël, de laatste stop van zijn reis door het Midden-Oosten. De Amerikaan erkende dat de leveringen van humanitaire hulp aan Gaza toenemen, maar vindt dat het nog niet genoeg is voor de Palestijnse bevolking. Blinken bezoekt woensdag ook de haven van Asjdod, waar schepen met voedselpakketten voor Gaza aankomen.

Komende week ronden de Amerikanen naar verwachting de aanleg van een tijdelijke pier bij Gaza af. Volgens Washington moet er daarmee veel meer noodhulp mogelijk zijn.

Rafah

Blinken en Netanyahu spraken ook over een mogelijke Israëlische aanval op Rafah, de stad in het zuiden van Gaza waar veel Palestijnen het afgelopen halfjaar naartoe zijn gevlucht. De Israëlische premier benadrukte dinsdag nog dat het noodzakelijk is om de stad binnen te vallen, omdat strijders van Hamas zich daar schuil zouden houden.

De VS, Israëls belangrijkste bondgenoot, zijn tegen zo’n grootschalige aanval, uit angst voor veel burgerdoden. Blinken beklemtoonde woensdag nog eens dat Israël de plannen voor een inval niet moet doorzetten.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS