Clicky

maandag 27 mei 2024 - 21:54 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartLufthansa kondigt kostenbesparingen aan na verlies door stakingen

Lufthansa kondigt kostenbesparingen aan na verlies door stakingen

FRANKFURT – Lufthansa gaat snijden in de kosten. Het Duitse luchtvaartconcern ziet zich hiertoe genoodzaakt door aanhoudende stakingen eerder dit jaar in Duitsland.

Lufthansa kondigde dinsdag aan dat het door de verliezen projecten moet bevriezen en minder personeel kan werven. Het concern leed in de eerste drie maanden van dit jaar een operationeel verlies van 849 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 273 miljoen.

Inmiddels heeft Lufthansa loonakkoorden gesloten met vakbonden voor grond- en cabinepersoneel. Maar ook in het tweede kwartaal verwacht Lufthansa nog effecten van de stakingen waardoor voor april en mei minder reizen werden geboekt. Voor de zomermaanden zijn er tot dusver wel 16 procent meer boekingen dan vorig jaar.

Eerder deze maand gaf Lufthansa aan dat het de winstdoelstellingen voor dit jaar niet haalt als gevolg van de stakingen. Het concern, dat ook maatschappijen als Eurowings, Brussels Airlines, Swiss en Austrian Airlines bezit, denkt dat de winst pas in de tweede helft van dit jaar weer stijgt.

Dochterbedrijf Brussels Airlines leed het eerste kwartaal van dit jaar een groter verlies door stakingen. In januari staakten piloten een dag en eind februari legden stewards en stewardessen drie dagen het werk neer. Een nieuwe staking eind maart kon worden afgewend. “Zodra er met een staking gedreigd wordt, zien we een onmiddellijke impact op onze reizigers”, stelt de Belgische luchtvaartmaatschappij. “Bij onzekerheid stoppen mensen met boeken.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS