Clicky

maandag 27 mei 2024 - 02:06 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsRIVM neemt afscheid van Jaap van Dissel met Jennerpenning en Koninklijke onderscheiding

RIVM neemt afscheid van Jaap van Dissel met Jennerpenning en Koninklijke onderscheiding

BILTHOVEN – Jaap van Dissel heeft na elf jaar dienstverband als directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding vanwege zijn pensioen afscheid genomen van het RIVM. Tijdens een symposium ter ere van zijn afscheid hebben RIVM Directeur-generaal Hans Brug en Minister President Mark Rutte hem respectievelijk de Jennerpenning en een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

De afgelopen 11 jaar was Jaap van Dissel directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Daarnaast was hij hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder de infectieziekten, bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC(Leids Universitair Medisch Centrum)).

De coronacrisis is voor de buitenwereld de meest kenmerkende periode geweest voor Jaap van Dissel. Met de collega’s van het Centrum voor infectieziektebestrijding en diverse samenwerkingspartners richtte hij zich ook op de bestrijding van onder meer mazelen, ebola, meningokokken W, legionella en mpox.

Ter ere van zijn afscheid heeft het RIVM een symposium en een receptie georganiseerd. Het symposium eindigde met de uitreiking van de Jennerpenning van het RIVM door Hans Brug en een Koninklijke onderscheiding uitgereikt door Mark Rutte. De Jennerpenning is een oorkonde met een bronzen penning, die uitgereikt wordt aan mensen die baanbrekend werk voor het RIVM hebben verricht. Jaap van Dissel ontving de penning vanwege zijn uitzonderlijke bijdrage aan de wetenschappelijke basis en ontwikkeling van het RIVM.

De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door Minister President Mark Rutte, geflankeerd door minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge. De Jonge typeert Van Dissel als ‘de dijk, het anker en de vuurtoren tijdens de coronacrisis’. Jaap van Dissel is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

In onderstaande video vertelt Jaap van Dissel, op een van zijn laatste werkdagen, tijdens een ontspannen en openhartig gesprek, over de hoogtepunten en grootste uitdagingen in zijn tijd bij het RIVM.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Qatar Airways

Twaalf gewonden bij nieuw incident met turbulentie in vliegtuig

DUBLIN - In een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin, zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt door turbulentie boven...