Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 06:40 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsEU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus

EU verbiedt ongezonde aroma’s voor rookworst en barbecuesaus

RUSSEL – De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen.

Van acht aroma’s die voedingsmiddelenfabrikanten nu nog gebruiken in gerookte vis, vlees, chips, kaas en andere producten bevatten er zes stoffen die het DNA beschadigen. Ze ontstaan als aromaproducenten rook maken om die vervolgens als condens te laten neerslaan en als smaakmaker te verkopen. De zogeheten mutagene stoffen kunnen kanker of andere ernstige ziekten veroorzaken, waarschuwt de Europese toezichthouder EFSA. Van twee aroma’s kan EFSA niet uitsluiten dat ze zulke bestanddelen hebben.

Experts van de EU-landen hebben daarom woensdag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de aroma’s niet langer toe te laten op de Europese markt. De vergunning, die 1 juli afloopt, wordt niet verlengd. Wel komt er een overgangsperiode van vijf jaar voor fabrikanten van gerookt vlees, vis, kaas en andere voedingswaren die voorheen op traditionele wijze gerookt werden. Voor andere producten als chips, soepen en sauzen is er twee jaar respijt.

Levensmiddelenfabrikanten zoals Unox en Zwanenberg Food Group hadden voorafgaand aan het besluit van woensdag al aangegeven dat ze bij een verbod naar alternatieven willen zoeken voor de schadelijke rookaroma’s. Terug naar het bewerkelijke, ongezonde en milieuonvriendelijke traditionele roken is doorgaans geen optie.

Een woordvoerder van worst- en hammenmaker Zwanenberg, met merken als Kips, Zwan en Lupack, zegt dat het besluit in Brussel uitpakt zoals verwacht, dus met een overgangsperiode. Dat betekent volgens hem dat er nog voldoende tijd is om alternatieven te vinden.

Bij de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) leven wel zorgen om de ontstane situatie. Volgens de brancheorganisatie zou het het beste zijn als de aromaproducenten een manier bedenken hoe ze aroma’s kunnen maken zonder de stoffen waarop door de Europese toezichthouder is gewezen. Maar of dat gaat lukken staat nog helemaal niet vast, stelt VNV-secretaris Richard van der Kruijk.

In de rookworsten van HEMA zitten geen aroma’s. De worsten worden volgens HEMA indirect gerookt met houtrook, waarbij het smeulende hout zich buiten de rookkamer bevindt.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Ynte Wiersma Oudehaske

Help jij mee morgen Ynte’s laatste wens te vervullen?

OUDEHASKE - De 18-jarige Ynte en zijn broer Sierd hebben beiden een stofwisselingsziekte. Met Ynte gaat het inmiddels zo slecht dat hij niet lang...