Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 16:04 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsEU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

BRUSSEL – De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

Vorige week meldden ingewijden al tegen persbureau Bloomberg dat het onderzoek eraan zat te komen. Volgens de EU bevoordeelt China zijn eigen fabrikanten van medische apparatuur en beperkt het de toegang bij aanbestedingen van Chinese ziekenhuizen voor Europese fabrikanten zoals Philips en Siemens.

Klachten over de beperkte toegang van Europese bedrijven tot de Chinese aanbestedingsmarkt bestaan al langer. Ook zou de Chinese overheid van buitenlandse bedrijven eisen dat ze hun technologieën delen met Chinese ondernemingen en instellingen.

Invoerbeperkingen

Het onderzoek kan betekenen dat Brussel regels gaat maken die het moeilijker maken voor Chinese bedrijven om medische spullen te verkopen aan de EU via openbare aanbestedingen.

De EU denkt dat China zijn eigen bedrijven voortrekt met oneerlijke praktijken, zoals een ‘koop China’-beleid. Ook hebben Europese bedrijven last van invoerbeperkingen en voorwaarden die hen benadelen ten opzichte van Chinese concurrenten.

Elektrische auto’s

De EU heeft al onderzoek gedaan naar mogelijke oneerlijke steun aan de Chinese elektrische auto-industrie. Brussel overweegt extra importtarieven te heffen op auto’s uit China. Andere sectoren zoals wind- en zonne-energie en spoorwegen worden ook onderzocht.

De relaties tussen de EU en China zijn de afgelopen tijd verslechterd door zorgen over China’s grote productiecapaciteit en goedkope producten die de Europese markten overspoelen. Ook speelt de steun van China aan Rusland in de oorlog tegen Oekraïne een rol.

Prijzenoorlog

Europa werd het afgelopen jaar overspoeld met onder meer nieuwe Chinese merken van goedkopere elektrische auto’s. Door die hevige prijzenoorlog verliezen veel grote Europese autofabrikanten marktaandeel. Volgens China winnen zijn autofabrikanten de race dankzij superieure producten.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS