Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 15:20 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsArrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN – De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

Een van de mannen, Dieter S., zou over sabotageacties hebben gesproken met iemand die banden heeft met een Russische inlichtingendienst. Hij zou bereid zijn geweest om explosieven te gebruiken en brand te stichten.

Het plan was kennelijk bedoeld om de militaire steun voor Oekraïne te ondermijnen. S. verzamelde volgens de autoriteiten informatie over mogelijke doelen, waarbij ook de Amerikaanse strijdkrachten in beeld kwamen.

Militaire transporten

De verdachte maakte volgens Justitie foto’s en videobeelden van militaire transporten. S. zou hulp hebben gekregen van de andere verdachte, Alexander J.

De autoriteiten hebben invallen gedaan in de woningen en werkplekken van de mannen. Die zijn gearresteerd in de stad Bayreuth in de zuidelijke deelstaat Beieren.

Buitenlandse terreurorganisatie

S. wordt ook verdachte van deelname aan een buitenlandse terreurorganisatie, de pro-Russische Volksrepubliek Donetsk in het oosten van Oekraïne. De autoriteiten vermoeden dat hij deel heeft uitgemaakt van een gewapende eenheid.

Vanuit de Duitse politiek wordt verontwaardigd gereageerd op de aanhoudingen. “We zullen Oekraïne van enorme steun blijven voorzien en laten ons niet intimideren”, reageerde minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser.

Het Kremlin wilde nog niet reageren. Een woordvoerder zei nog geen informatie te hebben over de arrestaties.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS