Clicky

maandag 20 mei 2024 - 10:40 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsIk hoop dat het lukt, zegt Wilders na terugkeer aan formatietafel

Ik hoop dat het lukt, zegt Wilders na terugkeer aan formatietafel

DEN HAAG – Geert Wilders schuift weer aan bij de formatiegesprekken nadat onderhandelingen maandag op zijn verzoek tijdelijk waren geschorst toen het over asiel en migratie ging. De gesprekken “staan soms op scherp” volgens de PVV-leider. “Dat is ook goed. En daarna probeer je eruit te komen. Ik hoop dat het lukt”, zegt hij voor aanvang.

Dat laatste weet hij niet zeker, voegt de radicaal-rechtse politicus toe.

De informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf bevestigden maandag dat Wilders een schorsing had aangevraagd na een “stevig” gesprek. Maar ze herkenden zich niet in de mediaberichten dat de PVV-voorman boos is weggelopen. Volgens een betrokkene was dit overigens wel het geval. Het duo benadrukte ook dat de onderbreking niet betekende dat de onderhandelingen waren vastgelopen.

Reactie BBB

Caroline van der Plas van BBB kijkt niet zo op van de actie van Wilders. “Het is mijn eerste formatie”, zegt ze vlak voordat de onderhandelingen weer verder gaan. “Maar volgens mij is het in een formatie zo dat je ‘hardball’ speelt, dus dat je dingen scherp neerzet.”

De voorvrouw van BBB heeft wel begrip voor het tijdelijke weglopen door Wilders. “Want asiel is gewoon een heel belangrijk onderwerp voor de PVV.” Hierover zijn de meningen volgens Van der Plas verdeeld aan de formatietafel.

Aanpassen VN-vluchtelingenverdrag

De politica is van mening dat er “heel veel mogelijk is” om te zorgen dat minder asielmigranten naar Nederland komen. Het vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties uit 1951 aanpassen is wat haar betreft ook een optie. “Wetten en verdragen die zijn er, maar die zijn niet in beton gegoten”, aldus Van der Plas.

Dinsdag praten de onderhandelaars van de vier partijen verder.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN - Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen...