Clicky

maandag 20 mei 2024 - 11:13 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsIran: als Israël terugslaat volgt nog grotere aanval

Iran: als Israël terugslaat volgt nog grotere aanval

TEHERAN – Iran heeft Israël gewaarschuwd voor verdere escalatie als het besluit de grootschalige Iraanse raket- en droneaanval te vergelden. Iran zal dan een nog grotere aanval uitvoeren dan afgelopen nacht, berichten Iraanse media.

“Onze respons zal veel groter zijn dan de militaire actie van vannacht als Israël terugslaat tegen Iran”, zei legerleider Mohammad Bagheri tegen staatsmedia. De Iraanse autoriteiten waarschuwden ook dat ze gaan terugslaan als Israël aanvallen uitvoert op Iraanse doelen of burgers in het buitenland.

De VS, een belangrijke bondgenoot van Israël, zijn gewaarschuwd dat hun bases ook beschoten kunnen worden als ze een Israëlische tegenaanval steunen. Die boodschap zou volgens staatsmedia zijn doorgegeven via het neutrale Zwitserland.

De Amerikaanse nieuwssite Axios bericht dat president Joe Biden al aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft laten weten dat hij niet op Amerikaanse steun kan rekenen bij een tegenaanval op Iran. Hij zou dat zaterdag duidelijk hebben gemaakt in een telefoongesprek, zegt een bron binnen het Witte Huis tegen de site.

Biden zou ook hebben gezegd dat de Iraanse aanval grotendeels is mislukt dankzij de internationale hulp die Israël kreeg. “Je hebt je overwinning. Koester je overwinning”, zou hij de premier hebben voorgehouden. De VS hebben Israël volgens Axios ook gevraagd om tijdig geïnformeerd te worden als het alsnog gaat optreden tegen Iran.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN - Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse...