Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 06:55 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsKrant: Beijing weert buitenlandse chips uit Chinese telecom

Krant: Beijing weert buitenlandse chips uit Chinese telecom

NEW YORK -De Chinese overheid vraagt telecombedrijven in het Aziatische land om buitenlandse chips te vervangen, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Daarmee lijkt China weer een stap verder te gaan in zijn technologische rivaliteit met het Westen.

Volgens de zakenkrant moeten de chips die gebruikt worden voor de belangrijkste netten in 2027 van Chinese makelij zijn. Dat zou staan in eerder dit jaar uitgevaardigde richtlijnen van de Chinese overheid voor het bedrijfsleven.

Op deze manier lijkt Beijing vooral Amerikaanse chipmakers dwars te willen zitten. Bedrijven als Intel en AMD waren de laatste jaren erg actief in het leveren van chips voor telecom in China.

Het is niet voor het eerst dat China probeert buitenlandse chips te weren via richtlijnen voor het eigen bedrijfsleven. Vorige maand kwam aan het licht dat makers van elektrische auto’s in het land was gevraagd om meer Chinese chips te gebruiken.

De Verenigde Staten proberen op hun beurt ook te voorkomen dat China toegang heeft tot hoogwaardige technologie uit het Westen. Zo gelden er allemaal exportrestricties voor bedrijven die zakendoen met China. Dat gebeurt onder het mom van de nationale veiligheid. De Amerikanen zijn bang dat China de technologie voor militaire doeleinden inzet.

Ook de Nederlandse overheid heeft onder druk van Washington beperkingen opgelegd aan de export naar China. De Veldhovense chipmachinefabrikant ASML mag daardoor meerdere van zijn geavanceerde machines inmiddels niet meer leveren aan Chinese bedrijven. China probeert dat gemis op te vangen door te investeren in zijn eigen chipindustrie.

Eerder deze week berichtte de Japanse zakenkrant Nikkei dat het Chinese techconcern Huawei in Shanghai bezig is met de bouw van een grote fabriek voor onder meer eigen chipmachines. Daarmee zou Huawei dus stappen zetten op een markt die nu nog voor een groot deel in handen is van ASML. Huawei zou ook personeel hebben aangenomen dat eerder voor ASML en andere westerse bedrijven heeft gewerkt. Hoeveel mensen dat betreft, is niet bekend.

Technici met de nodige kennis en ervaring zouden door het Chinese bedrijf forse salarissen zijn beloofd. Dat klinkt verleidelijk, maar een ingewijde heeft tegen Nikkei gezegd dat het wel erg hard werken is bij Huawei. De onderneming zou verlangen dat mensen hele lange dagen maken en eigenlijk amper weekend hebben.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Ynte Wiersma Oudehaske

Help jij mee morgen Ynte’s laatste wens te vervullen?

OUDEHASKE - De 18-jarige Ynte en zijn broer Sierd hebben beiden een stofwisselingsziekte. Met Ynte gaat het inmiddels zo slecht dat hij niet lang...