Clicky

donderdag 16 mei 2024 - 08:05 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAdvies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN – De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen.

Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

In deze twee wateren zijn sterk verhoogde concentraties PFOS gevonden. De GGD gaf begin vorige maand al het advies om het water niet te gebruiken in tuinen of als drink-, zwem- en viswater.

De gezondheidsdienst ontraadt daarnaast om vis uit de vaarten te eten. Het advies is nu ook om huisdieren niet te laten zwemmen in de Jelsumer Feart en Lytse Feart, en om ze er ook niet uit te laten drinken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldde recentelijk na onderzoek dat eieren van kippen van particulieren hoge gehalten PFAS kunnen bevatten. Dat kan gezondheidsschade opleveren als mensen ze gedurende langere tijd vaak eten. Het advies is daarom om af te wisselen met eieren uit de supermarkt. Die kunnen volgens de onderzoekers wel veilig worden gegeten.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

KNMI waarschuwt voor onweer met veel neerslag in korte tijd

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien in het midden en oosten, die donderdagmiddag vanuit Duitsland het land binnentrekken. De buien kunnen gepaard gaan...