Clicky

donderdag 9 mei 2024 - 06:31 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsLeerling overleden na schietpartij op school in Finland

Leerling overleden na schietpartij op school in Finland

HELSINKI – Zeker een kind is om het leven gekomen door een schietpartij op een school in Finland. Twee andere minderjarigen raakten ernstig gewond. De politie zegt de vermoedelijke schutter door zijn jonge leeftijd niet te kunnen vasthouden.

De verdachte en het overleden slachtoffer zijn allebei 12 jaar. Het kind dat zou hebben geschoten wordt volgens de politie overgedragen aan de sociale diensten.

De schietpartij vond plaats in basisschool Viertola in Vantaa, naast hoofdstad Helsinki. Ouders vertelden de pers dat geschoten zou zijn in een klaslokaal.

Aanhouding

De jonge verdachte zou na het incident te voet zijn gevlucht en kon later worden aangehouden. De politie heeft ook het vuurwapen teruggevonden.

Het gaat volgens de politie om een handvuurwapen waar een familielid van de leerling een vergunning voor had. Alle slachtoffers zouden schotwonden hebben.

Schok

Het motief van de schutter is nog onduidelijk. Er zijn vooralsnog geen andere verdachten in beeld.

Het incident leidde in Finland tot geschokte reacties. Premier Petteri Orpo en minister van Binnenlandse Zaken Mari Rantanen spraken hun afschuw uit.

Eerdere schietpartijen

Finland is vaker opgeschrikt door schietpartijen op scholen. In 2007 en 2008 is geschoten in respectievelijk Jokela en Kauhajoki, steeds met meerdere doden tot gevolg.

In het Noord-Europese land hebben honderdduizenden mensen een wapenvergunning. Jagen geldt er als een populaire bezigheid. De wapenwetgeving is er in 2010 nog aangescherpt.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Tankwagen lekt methanol op parkeerplaats langs A37 [+foto]

KLAZIENAVEEN - Woensdag aan het eind van de middag heeft de brandweer van Klazienaveen een alarmering gekregen van een incident met gevaarlijke stof. Er staat...