Clicky

donderdag 9 mei 2024 - 21:32 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsNetanyahu: niets stopt operatie tegen Hamas in Rafah

Netanyahu: niets stopt operatie tegen Hamas in Rafah

JERUZALEM – Niets weerhoudt Israël ervan in Rafah een grootschalige grondoperatie tegen Hamas uit te voeren, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag. Hij onderstreepte opnieuw dat dit plan noodzakelijk is voor een overwinning op de Palestijnse beweging.

Israël treft al weken voorbereidingen voor de operatie in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. De stad wordt door Israël gezien als het laatste grote bolwerk van Hamas.

De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, zijn tegen dit plan en pleiten voor een alternatieve aanpak. Veel Palestijnen zijn sinds de oorlog naar Rafah gevlucht. Netanyahu zei eerder dat de strijdkrachten desnoods zonder Amerikaanse steun Rafah massaal zullen binnenvallen.

Maandag riep de VN-Veiligheidsraad voor de eerste keer op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Netanyahu liet toen al weten niet te zullen bezwijken onder internationale druk.

Netanyahu gaat later op zondag onder volledige narcose voor een operatie aan een hernia. “Ik kan u verzekeren dat ik deze behandeling succesvol zal ondergaan en snel weer in actie zal komen”, zei hij hierover op de persconferentie. De 74-jarige regeringsleider wordt tijdelijk vervangen door vicepremier en justitieminister Yariv Levin.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS