Clicky

maandag 29 april 2024 - 01:41 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsStroomuitval in delen Oekraïne na aanvallen op energienetwerk

Stroomuitval in delen Oekraïne na aanvallen op energienetwerk

KYIV – In sommige regio’s in Oekraïne zijn er problemen met de elektriciteitsvoorziening, meldt de Oekraïense premier Denys Sjmyhal op Telegram. Die zijn ontstaan door massale Russische raket- en droneaanvallen op energiefaciliteiten afgelopen nacht.

Volgens Sjmyhal is er grote schade aangericht. Maar het energiesysteem is nog intact, al is “de situatie moeilijk”. Het land importeert stroom uit Roemenië, Slowakije, Polen, Hongarije en Moldavië om tekorten op te vangen.

De premier roept inwoners op het elektriciteitsgebruik te verminderen, met name in de avonduren. Ondertussen wordt hard gewerkt aan het herstel van de beschadigde energiecentrales en distributiesystemen.

Noodmaatregelen

Stroombeheerder Ukrenergo laat op Telegram weten door de schade in de avonduren genoodzaakt te zijn de stroomtoevoer te onderbreken in de regio’s Soemi, Poltava en Donetsk. Diezelfde noodmaatregelen zijn al van kracht in regio’s Dnipropetrovsk, Zaporizja en Kirovohrad.

Volgens het Oekraïense leger werden in de nacht van donderdag op vrijdag 58 van de 60 Russische drones en 26 van de 39 raketten uit de lucht geschoten.

De Oekraïense autoriteiten melden dat de luchtmacht vrijdagmiddag twee Russische raketten heeft neergehaald boven de zuidelijke havenstad Odesa. Brokstukken kwamen terecht op een woonwijk en zorgden voor vijf gewonden. Volgens burgemeester Hennadii Trukhanov is een van de gewonden een jongen van 15 jaar.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Treinreizigers ondervinden in vakantie hinder door werkzaamheden

UTRECHT - Treinreizigers moeten tijdens de meivakantie rekening houden met vertragingen en omrijden, omdat er op verschillende plaatsen aan het spoor of op stations...