Clicky

zaterdag 27 april 2024 - 09:12 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLogistiekCBRE: Logistieke vastgoedinvesteringen weer in trek

CBRE: Logistieke vastgoedinvesteringen weer in trek

AMSTERDAM – Het dieptepunt voor de waarde van logistiek vastgoed lijkt achter ons te liggen. Dat stelt vastgoedadviseur CBRE in haar rapport over logistieke vastgoedinvesteringen in 2024. Strikter duurzaamheidsbeleid, diversificatie van investeringsstrategieën, en het aanpassen aan veranderende economische omstandigheden bieden kansen voor beleggers in de sector.

Logistiek een ‘safe haven’

Uit het onderzoek van de vastgoedadviseur blijkt dat er in 2024 een positief keerpunt is bereikt in de investeringen in de logistieke vastgoedsector. De stabilisatie van het aanvangsrendement op 4,7%, en een lagere kapitaalwaardedaling dan in andere assets zoals kantoren en winkels, maken dat beleggers logistiek vastgoed als relatief minder risicovol zijn gaan zien. De sector is daarmee een echte ‘safe haven’ geworden. Het Prime aanvangsrendement voor logistiek ligt nu zelfs lager dan die van kantoren, wat in het verleden nog nooit gebeurd is.

Op internationaal vlak ziet CBRE meer en meer internationaal kapitaal verschuiven naar Europese logistieke fondsen. Dit heeft te maken met het sterke fundament voor logistiek vastgoed, namelijk de blijvende vraag naar logistiek vastgoed, terwijl er om verschillende redenen steeds minder nieuwbouw bij zal komen.

Modern, duurzaam en goed gelegen logistiek vastgoed in trek

Logistiek is met 34% de favoriete asset class geworden onder beleggers, waarbij de helft hierbij aangeeft op zoek te zijn naar modern logistiek vastgoed op de beste locaties. Toch blijven in Nederland beleggers tot op heden afwachtend en zijn ze kieskeuriger geworden, onder meer vanwege een veranderende markt en wetgeving. Volgens CBRE is dit lang niet altijd een slechte ontwikkeling, vooral kijkende naar duurzaamheid.

Jim Orsel, hoofd Industrie & Logistiek bij CBRE, legt uit waarom: “Over het algemeen zien we dat beleggers kieskeuriger zijn geworden in logistiek vastgoed. Dat komt in onze ogen de duurzaamheid van beleggingen in logistiek vastgoed alleen maar ten goede. Veel beleggers zijn momenteel vaak al tevreden met bijvoorbeeld BREEAM Very Good. Gezien de regelgeving vanuit de EU zal dit in de toekomst echter niet meer voldoende zijn. Willen beleggers de duurzaamheidsrisico’s naar de toekomst toe beperken, dan moeten ze hier nu dus al mee bezig zijn.”

In totaal werd er in 2023 voor €2,4 miljard belegd in bedrijfsruimten en logistiek. Hoewel dit een halvering betekende ten opzichte van het voorgaande jaar, was deze asset class daarmee wel nog steeds de grootste binnen het vastgoed.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Brug A7 bij Purmerend

TLN en VNO-NCW snappen afsluiten brug A7 wel: veiligheid staat voorop

DEN HAAG - Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ondernemersorganisatie VNO-NCW snappen de beslissing om de snelweg A7 bij Purmerend tijdelijk volledig te...