Clicky

zaterdag 27 april 2024 - 10:44 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerOverijssel krijgt weg van 77 miljoen euro om files te verminderen

Overijssel krijgt weg van 77 miljoen euro om files te verminderen

ZWOLLE – De provincie Overijssel heeft toestemming gegeven voor de aanleg van de Vloedbeltverbinding, een provinciale rondweg tussen Almelo en Borne. Een meerderheid van Provinciale Staten stemde woensdag in met het zogeheten provinciaal inpassingsplan. Dit plan bevat allerlei afspraken over het project.

Vooraf was onduidelijk of de BBB, met afstand de grootste fractie in de Staten van Overijssel, zou instemmen. BBB had namelijk de nodige twijfels en bedenkingen over het plan, onder meer over de juridische basis. De zeventien leden van de fractie stemden uiteindelijk voor. Coalitiepartner GroenLinks stemde juist tegen. Dat was opvallend omdat gedeputeerde Martijn Dadema van GroenLinks over dit mobiliteitsplan gaat.

De aanleg van de Vloedbeltverbinding kost ongeveer 77 miljoen euro. Vooral door indexatie ligt dat bedrag bijna 27 miljoen euro hoger dan in 2021 werd begroot.

De nieuwe weg van ruim 6,5 kilometer moet onder meer de nabijgelegen snelweg A1/A35 ontlasten, en zorgen voor aanzienlijk minder verkeer op de provinciale weg N743 die door het dorp Zenderen en door Borne gaat. Daarop staan dagelijks files. De Vloedbeltverbinding loopt deels parallel aan de A1/A35 en heeft ten zuidwesten van Borne, nabij Hengelo, een aansluiting op de snelweg.

In Overijssel werd jaren gepraat over de nieuwe weg. Inwoners van het gebied waar de Vloedbeltverbinding moet komen te liggen, vrezen voor extra overlast. De gemeente Almelo is tegen het beoogde tracé en stuurde twee weken geleden een kritische brief naar het provinciebestuur, waarin het met juridische stappen dreigt. Veel partijen in de Staten wilden dan ook van Dadema weten of het plan wel stand houdt bij de rechter.

“We zijn voorbereid op een gang naar de Raad van State, daar is in de planning al rekening mee gehouden”, aldus Dadema. “Het is onfortuinlijk dat we op deze manier tegenover één van onze gemeenten staan. Op dit moment is de constatering: ‘we agree to disagree’ met Almelo over het nut en de noodzaak van deze Vloedbeltverbinding. Het sterkt me dat de rest van de gemeenten wel enthousiast is over deze oplossing.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Brug A7 bij Purmerend

TLN en VNO-NCW snappen afsluiten brug A7 wel: veiligheid staat voorop

DEN HAAG - Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ondernemersorganisatie VNO-NCW snappen de beslissing om de snelweg A7 bij Purmerend tijdelijk volledig te...