Clicky

woensdag 1 mei 2024 - 23:24 uur
Home Blog

88-jarige fietser komt om na aanrijding door auto op N357 in Finkum

FINKUM – Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden.

Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

De aanrijding vond rond 15.45 uur plaats op de N357. Het is niet bekend hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.

Voor zover bekend is niemand in de auto gewond geraakt.

Arriva naar rechter om acties bij vervoer in Twente te verbieden

ZWOLLE – Vervoersbedrijf Arriva stapt naar de rechter om acties van vakbond FNV in de regio Twente te verbieden. FNV had Arriva een ultimatum gesteld dat woensdag om 17.00 uur afliep. Daarin eiste de bond vanaf 5 mei onder meer betere rij- en rusttijden, anders zouden stakingen volgen.

Arriva laat weten dat het de benodigde stappen heeft gezet en aan het zetten is om aan de eisen van de FNV te voldoen. Daarom is er volgens het vervoersbedrijf “reden genoeg” om niet te staken. “Een staking is in niemands belang en levert niks op. Daarom spant Arriva een kort geding aan tegen FNV.” Arriva verwacht dat de rechtszaak komende vrijdag dient.

Twee maanden geleden werd een staking op het laatste moment afgeblazen. De buschauffeurs in Twente zouden op 12 maart hun werk neerleggen, maar kort daarvoor bereikten de vakbonden FNV en CNV alsnog een akkoord met Arriva over maatregelen om de werkdruk te verlagen. Zo zouden de roosters aangepast worden, zodat de chauffeurs meer pauze krijgen.

Het streven was dat de aanpassingen eind vorige maand zouden zijn doorgevoerd, maar Arriva liet begin april weten meer tijd nodig te hebben om alle afspraken te verwerken in een nieuw dienstenpakket.

De FNV stelt dat Arriva zich de afgelopen maanden heeft ontpopt als “een onbetrouwbare gesprekspartner” en dat er genoeg redenen zijn om de acties door te zetten. “We kunnen niet anders dan keihard een grens trekken. We eisen dat Arriva op zondag 5 mei de overeengekomen fatsoenlijke rij- en rusttijden invoert”, zegt Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV Streekvervoer. “Met een vergoeding van 250 euro per chauffeur per week bij overschrijding van de rij- en rusttijden. Dit is een schadeloosstelling voor het werken in een ongezond rooster.”

De vakbond verwacht dat komende maandag ongeveer driehonderd werknemers het werk neerleggen. Daarna volgen meer stakingen. De data maakt FNV later bekend.

Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever, maximaal 17,6 miljoen euro

Hein Schumacher

LONDEN – Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

Schumachers basissalaris ligt dit en volgend jaar op 1,85 miljoen euro. Als Unilever doelstellingen rond onder andere omzetgroei en operationele winst haalt, kan dat dankzij een jaarbonus en een aandelenpakket oplopen tot 8,6 miljoen euro. Maar er is ook een maximale beloning als het aandeel Unilever op de beurs goed presteert, die in het uiterste geval kan oplopen tot 17,6 miljoen euro. Dan moet Unilever op de beurs wel minimaal 50 procent meer waard worden in een periode van drie jaar.

De maximale beloning is een stuk hoger dan de hoogste beloning van net geen 11 miljoen euro die zijn voorganger Alan Jope had kunnen verdienen volgens het vorige beloningsbeleid.

Vorig jaar stemde een meerderheid tijdens de aandeelhoudersvergadering tegen het beloningsrapport van Unilever. Velen vonden het 20 procent hogere basisloon voor Schumacher ten opzichte van zijn voorganger Alan Jope onbegrijpelijk. Hoewel het om een puur adviserende stem ging, zegt Unilever veel gesproken te hebben met aandeelhouders over een beter beloningsbeleid. Daar kwam een jaarsalaris uit dat de komende jaren vaststaat, maar ook veel prestatiegerichte bonussen.

Voor zijn werk vorig jaar krijgt de in juli aangetreden Schumacher 3,9 miljoen euro. Unilever betaalt Jope voor zijn werk tot en met juni 2023 zo’n 2,2 miljoen euro, inclusief bonussen.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Unilever viel het een afgevaardigde van vermogensbeheerder Robeco op dat duurzaamheidsprestaties minder zwaar meewegen in beslissingen over beloningen dan voorheen. Volgens Schumacher is dat onder andere veranderd om meer in lijn met vergelijkbare beursgenoteerde bedrijven te belonen.

Het Britse Pensions & Investment Research Consultants (PIRC) adviseerde aandeelhouders tegen zowel het nieuwe beloningsbeleid als de beloningen voor 2023 te stemmen. De relatief hoge bonussen voor Schumacher en Jope van vorig jaar baren de adviseur zorgen. Ook wijst PIRC erop dat de topman meer dan twintig keer het gemiddelde salaris bij Unilever krijgt, wat “ongepast” is.

Dubbeldam Holding neemt Trans-Com over

SCHELLUINEN – Op 30 april heeft Dubbeldam Holding Trans-Com overgenomen en deze toegevoegd aan haar nieuwe bedrijfstak, Dubbeldam Industries.

Trans-Com, gevestigd in Harderwijk, is een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen en produceren van producten voor de inzameling, overslag en transport van grondstoffen en afvalstromen. Trans-Com voegt met haar portfolio, expertise en klantenkring waarde toe aan de groep.

Deze overname vormt een cruciale stap in de groeiambitie van Dubbeldam Holding, waardoor zij haar aanbod van oplossingen kan verbreden en haar klanten binnen de groep een uitgebreider scala aan diensten kan bieden.

Bovendien zal de samenwerking tussen Trans-Com en de bestaande bedrijven van Dubbeldam Holding, zoals Dubbeldam Carrosserie en de moderne maakfabriek van Metagro, de operationele efficiëntie en innovatie verder stimuleren.

Onder Dubbeldam Holding vallen verschillende gerenommeerde bedrijven, waaronder Dubbeldam, Metagro, MICCS, Ops Factor en Qafka Robotics. Elk van deze bedrijven opereert zelfstandig, met een eigen directie en/of managementteam, een solide financiële basis en aanzienlijk groeipotentieel.

Deze samenvoeging van krachten versterkt de positie van Dubbeldam Holding als een vooraanstaande speler in diverse industriële sectoren en legt een stevig fundament voor verdere groei en succes in de toekomst.

 

Binnenvaartschip doormidden gebroken op de Waal [+foto]

Schip doormidden

DEEST – Woensdagmiddag is op de Waal een vrachtschip doormidden gebroken.

Het binnenvaartschip ligt bij de zandwinningslocatie tussen Deest en Winssen.

Hoe het schip heeft kunnen breken, is nog onduidelijk.

Schiphol weerspreekt versoepelde voorwaarden natuurvergunning

SCHIPHOL – De voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen, waren voor Schiphol hetzelfde als voor andere bedrijven. Dat zegt de luchthaven na mediaberichten van eerder deze week, waarin werd gesteld dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de regels had afgezwakt.

De luchthaven kocht vorig jaar boerderijen in de omgeving op om stikstofruimte te krijgen om de eigen uitstoot te compenseren en zo de vergunning te krijgen. Volgens de rechter moet in dit soort gevallen echter eerst gekeken worden of de vrijgekomen stikstofruimte nodig is voor herstel van de natuur. Schiphol had dit niet hoeven doen van de minister.

De luchthaven stelt dat er inderdaad contact is geweest, zowel met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat als met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “Echter, de suggestie dat deze ministeries betrokken zouden zijn bij de koop van stikstofrechten is onjuist”, luidt de reactie. “Schiphol heeft dit volledig zelfstandig, met een eigen rentmeester en op eigen kosten gedaan. De luchthaven deed dit vanuit haar eigen verantwoordelijkheid om zekerheid te creëren voor de luchthavens, reizigers en luchtvaartmaatschappijen.”

Bovendien was het opkopen van stikstofrechten van boerenbedrijven volgens Schiphol “de enige manier om te voldoen aan de vergunningsvoorwaarden en op korte termijn bedrijfszekerheid te bieden”. De luchthaven benadrukt daarbij dat de verkoop van deze rechten, voor een totaalbedrag van 17 miljoen euro, vrijwillig gebeurde.

Code geel in Limburg en Noord-Brabant vanwege onweersbuien

DE BILT – In Limburg en Noord-Brabant geldt woensdag vanaf 17.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI.

De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

Het verkeer kan gehinderd worden door het weer. De onweersbuien verdwijnen volgens het weerinstituut in de loop van de avond.

Donderdag wordt zowel in de middag als avond opnieuw onweer met hagel, windstoten en veel regen verwacht in het zuiden en midden van het land.

Flexflitser bij vervanging viaduct A16 Rotterdam

ROTTERDAM – Vanaf woensdag 1 mei staat er een flexflitser op de A16 nabij knooppunt Terbregseplein in Rotterdam. Vanwege de werkzaamheden rondom het vervangen van een viaduct over de Hoofdweg, geldt er op de A16 richting Dordrecht een maximumsnelheid van 70 km/uur.

Rijkswaterstaat vervangt in 2024 en 2025 het viaduct in de A16 over de Hoofdweg nabij het knooppunt Terbregseplein in Rotterdam. Om het viaduct te kunnen vervangen, wordt de A16 richting Dordrecht ter hoogte van het viaduct tijdelijk verlegd. Hierdoor kan het verkeer tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk blijven doorrijden.

Vanwege de versmalde rijstroken is de maximumsnelheid op de A16, richting Dordrecht ter hoogte van de tijdelijke wegverlegging, verlaagd naar 70 km/uur. De flexflitser handhaaft 24/7 op de maximale snelheidslimiet.

Door uitbreiding van het aantal flexflitsers, handhaaft het OM steeds op meer locaties de maximumsnelheid. Zo staat er ook een flexflitser bij werkzaamheden op de A7 ter hoogte van Purmerend.

Verkoop warmtepompen stagneert, consumenten terughoudender

NAARDEN – De verkoop van warmtepompen stagneert. Relatief lage gasprijzen, politieke onzekerheid en zorgen over het volle stroomnet belemmeren de groei die voor de energietransitie nodig is, stelt de Vereniging Warmtepompen.

De afgelopen drie maanden werden bijna 20.000 warmtepompen verkocht in de woningbouw. In het eerste kwartaal van 2023 waren dat er 42.000 en in het laatste kwartaal van vorig jaar 26.000.

De stagnatie wordt deels toegeschreven aan de stagnerende nieuwbouw. Maar ook bij de renovatie van bestaande woningen zijn klanten terughoudender geworden door relatief stabiel blijvende gasprijzen en voortdurende zorgen over congestie op het laagspanningsnet.

De Vereniging Warmtepompen monitort maandelijks de verkoopcijfers van fabrikanten die voornamelijk leveren aan groothandels en installateurs. De cijfers geven dus niet de daadwerkelijke installaties bij eindgebruikers weer.

Blinken dringt bij Netanyahu aan op meer noodhulp voor Gaza

Blinken en Netanyahu

JERUZALEM – De Verenigde Staten vinden dat Israël meer noodhulp moet toelaten in de Gazastrook. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken drong er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook nogmaals op aan om Rafah niet binnen te vallen.

Blinken sprak woensdag 2,5 uur met Netanyahu in Israël, de laatste stop van zijn reis door het Midden-Oosten. De Amerikaan erkende dat de leveringen van humanitaire hulp aan Gaza toenemen, maar vindt dat het nog niet genoeg is voor de Palestijnse bevolking. Blinken bezoekt woensdag ook de haven van Asjdod, waar schepen met voedselpakketten voor Gaza aankomen.

Komende week ronden de Amerikanen naar verwachting de aanleg van een tijdelijke pier bij Gaza af. Volgens Washington moet er daarmee veel meer noodhulp mogelijk zijn.

Rafah

Blinken en Netanyahu spraken ook over een mogelijke Israëlische aanval op Rafah, de stad in het zuiden van Gaza waar veel Palestijnen het afgelopen halfjaar naartoe zijn gevlucht. De Israëlische premier benadrukte dinsdag nog dat het noodzakelijk is om de stad binnen te vallen, omdat strijders van Hamas zich daar schuil zouden houden.

De VS, Israëls belangrijkste bondgenoot, zijn tegen zo’n grootschalige aanval, uit angst voor veel burgerdoden. Blinken beklemtoonde woensdag nog eens dat Israël de plannen voor een inval niet moet doorzetten.

14 jaar gevangenisstraf voor doodslag op hennep knipster in 2003

DEN HAAG -Het gerechtshof Den Haag heeft woensdag in hoger beroep een verdachte veroordeeld voor doodslag op een hennepknipster in samenhang met diefstal van hennep. Het Haagse hof acht bewezen dat hij op 6 mei 2003 de vrouw in een woning te Naaldwijk om het leven bracht door verstikking en zeer grof geweld. Het hof legt hem een gevangenisstraf op van 14 jaar.

Op 6 mei 2003 werd in een woning te Naaldwijk het dode lichaam aangetroffen van een 31-jarige Poolse vrouw. Zij was die morgen in de woning om hennep te knippen en is door verstikking en grof geweld om het leven gekomen. Het onderzoek naar haar dood werd op 24 augustus 2004 gesloten, omdat het niet had geleid tot de aanhouding en vervolging van een verdachte.

In 2017 was er een match met het in dat jaar in de DNA-databank opgenomen DNA van de verdachte. Onder de nagels van het slachtoffer was namelijk DNA van de verdachte gevonden. Nader onderzoek volgde en op 28 mei 2019 werd de verdachte aangehouden.

De rechtbank had de verdachte veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. De verdachte heeft steeds ontkend iets met de dood van het slachtoffer te maken te hebben en zegt nooit in de betreffende woning te zijn geweest. Daarom is hij in hoger beroep gegaan. Het Openbaar Ministerie deed dat ook omdat het de opgelegde straf te laag vond.

In hoger beroep is nader onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van het slachtoffer, het veiligstellen van DNA-sporen destijds en naar de kans in het algemeen dat DNA van iemand anders onder vingernagels terechtkomt. De uitkomsten daarvan bevestigen wat al eerder werd vastgesteld.

Het hof vindt dat het gevonden DNA een daderspoor is. Het past bij de krassen die in de hals van het slachtoffer zijn gevonden en die wijzen op afweerletsel. Een verklaring hoe zijn DNA daar is gekomen, heeft de verdachte niet gegeven. Verder zijn er getuigenverklaringen waaruit volgt dat de verdachte wist van de hennepkwekerij in de woning en dat hij daar eerder was geweest.

Het hof weegt het zeer grove geweld dat de verdachte toepaste zwaarder aan dan de rechtbank. Een gevangenisstraf van 15 jaar zou passend zijn geweest. Bij de strafoplegging is rekening gehouden met de lange duur van het proces in hoger beroep. Daarom legt het hof een gevangenisstraf op van 14 jaar.

Opnieuw meerdere overtredingen tijdens controle gevaarlijke stoffen [+foto’s]

Foto: ILT

Dinsdag heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen met de RDW veertien vrachtwagens die geladen waren met gevaarlijke stoffen gecontroleerd. Tijdens deze inspecties werd gecontroleerd op het ADR, de technische staat van het voertuig en de rij -en rusttijden.

De volgende zaken zijn onder andere door de ILT geconstateerd:

Een tankwagen gevuld met een aardoliedestillaat (UN1268), die net geladen was in Rotterdam, is stilgezet. De oplegger had twee gladde banden en een scheur in het chassis. De inhoud wordt onder toezicht van de ILT overgepompt.

Het certificaat van goedkeuring van de oplegger is ingenomen en zal worden overgedragen aan de bevoegde autoriteit van het land van uitgifte. Ook werd vastgesteld dat de chauffeur de normale wekelijkse rust in de vrachtwagen had doorgebracht. Hiervoor is een boeterapport opgemaakt.

Foto: ILT

Bij een tankwagen gevuld met een milieugevaarlijke stof (UN3082) werd bij de controle direct zichtbaar dat restanten van de stof aan de buitenzijde van de wagen zaten. Deze wagen is aan de buitenzijde gereinigd en de vuller heeft een waarschuwing gekregen.

Een andere vrachtwagen vervoerde een lege ongereinigde tankcontainer van ethanolamine (UN2491). Hierbij bleek dat er een scheur in een hulpbalk van het chassis van de oplegger zat, geen vervoersdocument was opgemaakt, de be-/ontluchtingsinrichtingen niet correct waren gesloten en dat de bouten van één van de drie afsluiters loszaten. Tegen de chauffeur is proces-verbaal opgemaakt, meldt de ILT.

Verder zijn er waarschuwingen gegeven voor diverse overtredingen met betrekking tot de informatie op vervoersdocumenten, verlopen keuringstermijn van een brandblusser en een schriftelijke instructie in een taal die niet begrijpelijk was voor de chauffeur.

Ook is een boeterapport opgemaakt voor geen handmatige invoer van de tachograaf.

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

vaccinatie

BILTHOVEN – Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

De laatste keer dat in een heel jaar meer besmettingen werden gemeld, was in 2014. Volgens het RIVM is het aantal besmettingen van de laatste tijd “heel hoog in vergelijking met alle jaren sinds de invoering van de meldplicht in 1975”.

Onder de geregistreerde patiënten zijn tot nog toe 375 baby’s. Vooral de jongsten waren erg ziek: van de baby’s van 0 tot en met 5 maanden met kinkhoest moest meer dan de helft worden opgenomen in het ziekenhuis. Boven de 6 maanden is in ruim een kwart van de gevallen een opname nodig.

Niet gevaccineerd

Het RIVM meldde al eerder dat tot nog toe vier baby’s zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting met de bacterie. Ook zeker twee mensen van boven de 70 jaar hebben een infectie niet overleefd.

In de gevallen waarin het RIVM de vaccinatiestatus weet, blijkt dat de meeste besmette baby’s niet waren gevaccineerd tegen kinkhoest. Van de baby’s tot 2 maanden die ziek werden, had 90 procent van de moeders geen gebruikgemaakt van de optie om met 22 weken zwangerschap een vaccin te halen dat ook het kind in de eerste periode na de geboorte beschermt. “Enkele van de baby’s van gevaccineerde moeders waren te vroeg geboren of de vaccinatie was te kort voor de geboorte gegeven”, voegt het RIVM eraan toe. Het instituut wijst nog eens op de hoge bescherming die de zogeheten 22-wekenprik pasgeborenen geeft: het verkleint de kans op de ziekte met 90 tot 95 procent.

Structuur van bacterie

Van de baby’s vanaf 3 maanden die kinkhoest kregen, was 88 procent niet gevaccineerd, of in elk geval niet volledig volgens schema. Het vaccin tegen kinkhoest en diverse andere ziekten moet in het eerste levensjaar vier keer worden toegediend, drie keer als de moeder de 22-wekenprik heeft gehaald.

Volgens de RIVM-cijfers was er in 2012 een hoge piek in het aantal gevallen. Dat waren er dat jaar bijna 14.000. In het huidige tempo kan ook dat aantal worden overtroffen.

De hoge aantallen hangen overigens niet alleen samen met de dalende vaccinatiegraad, die vorig jaar onder de 90 procent dook. Ook de structuur van de bacterie is in de loop der jaren veranderd. “Daardoor kan de bacterie makkelijker mensen ziek maken die al gevaccineerd zijn”, legt het RIVM uit.

Verdachte aanslag Spaanse politicus is vrouw (27) uit Den Bosch

Alejo Vidal-Quadras

AMSTERDAM – De vrouw die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras (78) is 27 jaar en komt uit Den Bosch. Zij werd daar afgelopen vrijdag aangehouden op verzoek van Spanje. Het Openbaar Ministerie bevestigt een bericht van het AD hierover.

De vrouw blijft voorlopig in de cel tot ze voor de rechter moet verschijnen. Die beslist of ze wordt overgeleverd aan Spanje. Vaak duurt het twee of drie maanden voordat zo’n zitting plaatsvindt, volgens een woordvoerder van het OM.

De vrouw wordt onder meer verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag op 9 november in Madrid. Daarbij werd Vidal-Quadras door vermoedelijk een huurmoordenaar in het hoofd geschoten. Hij overleefde de aanslag ternauwernood.

Schutter voortvluchtig

Voor de moordaanslag zijn eerder vier mensen aangehouden in Spanje en Colombia. De schutter is nog altijd voortvluchtig. De Spaanse politie heeft geen motief genoemd voor de moordpoging. Vidal-Quadras zelf denkt dat Iran erachter zit, om zijn banden met de Iraanse oppositie.

Vidal-Quadras was betrokken bij de oprichting van de partij VOX, een conservatief-nationalistische afsplitsing van de Partido Popular (PP). Ook was hij Europarlementariër voor de PP.

Fietsster overleden na aanrijding met auto op N853 bij Schoonebeek

SCHOONEBEEK – Op de N853 bij de Duitse grens bij Schoonebeek is woensdagmorgen rond 11:10 uur een ernstig ongeval gebeurd.

Bij het ongeval zijn een auto en fietser betrokken. Nederlandse en Duitse hulpdiensten zijn ter plaatse voor hulpverlening.

Hulpverlening heeft helaas niet meer mogen baten voor de fietsster. Zij is ter plaatse aan haar verwondingen overleden, meldt de politie.

Het gaat om een 81-jarige vrouw uit Duitsland. Specialisten van de politie zijn ter plaatse om onderzoek te doen.

LAATSTE NIEUWS

Arriva naar rechter om acties bij vervoer in Twente te verbieden

ZWOLLE - Vervoersbedrijf Arriva stapt naar de rechter om acties van vakbond FNV in de regio Twente te verbieden. FNV had Arriva een ultimatum...