Clicky

dinsdag 21 mei 2024 - 21:39 uur
Home Blog

Mogelijk wapen(s) gevonden in auto na aanrijding met vrachtwagen op N304 [+foto’s]

OTTERLO – Op de Apeldoornseweg, N304, in Otterlo heeft dinsdagavond rond 18:50 uur een flinke aanrijding plaatsgevonden. De Apeldoornseweg is door het ongeval volledig afgesloten.

Meerdere ambulances en de brandweer zijn ter plaatse. De politie schaalde hoog op na een melding dat bij de inzittenden van de personenauto minimaal één handvuurwapen is aangetroffen.

Volgens een getuige zou de personenauto op de vrachtwagen zijn gebotst waarna de vrachtwagen in de berm terechtkwam en door een hek van het ter plekke gevestigde defensieterrein heen schoot.

Een explosieve verkenner komt ter plaatse om de auto volledig te onderzoeken. De brandweer staat op afstand stand-by.

Hoeveel gewonden er precies zijn gevallen is niet bekend. Minimaal één persoon zou met de ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht en een ander persoon is overgebracht naar het politiebureau. Het is onduidelijk of deze is aangehouden.

De ravage is enorm waardoor de N304 volledig is afgesloten voor het verkeer.

Afsluitdijk richting Noord-Holland dicht door ongeval [+foto]

DEN OEVER – De Afsluitdijk (A7) in de richting van naar Noord-Holland is dicht door een ongeval.

Bij het ongeluk zijn een vrachtwagen, een auto en een busje met aanhanger betrokken, meldt Rijkswaterstaat.

De politie onderzoekt het ongeval.

De afhandeling kan volgens Rijkswaterstaat nog enkele uren duren.

Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

Klaus Schwab

DAVOS – Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

De 86-jarige Schwab richtte het WEF in 1971 op. Bij die jaarlijkse top in het Zwitserse skioord Davos in januari komen wereldleiders, staatshoofden, ministers, bankiers en topbestuurders in het internationale bedrijfsleven bijeen.

Schwab wil een soort toezichthoudende rol bij de organisatie op zich nemen. De Zwitserse overheid zou het besluit van de Duitse econoom en ingenieur nog wel moeten goedkeuren. Het WEF zou ook nog geen opvolger voor Schwab hebben benoemd. Die zou er wel moeten zijn op de WEF-top in de Zwitserse Alpen begin volgend jaar.

Volgens het WEF koos Schwab voor Davos, omdat mensen daar kunnen ontspannen en vrijuit kunnen praten. Critici noemen de top een praatclub voor de internationale elite die weinig doet om bijvoorbeeld ongelijkheid en klimaatverandering aan te pakken. Ook is de top voer voor complottheorieën.

Op het WEF waren vorig jaar ongeveer 2500 mensen uit meer dan honderd landen, onder wie ministers en topbestuurders van bedrijven uit Nederland. Ook de voorzitters van grote internationale organisaties als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank waren aanwezig, net als het hoofd van de Europese Commissie.

Per direct geen nieuwe adopties meer uit het buitenland

DEN HAAG – Het kabinet staat per direct geen nieuwe adopties uit het buitenland meer toe. Dat heeft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bekendgemaakt. Lopende procedures gaan voorlopig wel door.

De Tweede Kamer vroeg het kabinet vorige maand om een “afbouwpad” van adopties uit het buitenland. Dat verzoek volgde op een onderzoek waarin stond dat de overheid is “tekortgeschoten in het tegengaan van adoptiemisstanden”.

Het aantal adopties uit het buitenland is al fors afgenomen, blijkt uit cijfers van de stichting Fiom die onder meer over adopties gaat. Twintig jaar geleden gebeurde dat nog meer dan duizend keer per jaar, in 2021 was het aantal teruggelopen tot 77. Misstanden in het verleden en betere omstandigheden in de herkomstlanden zouden meespelen.

Uitgebreider plan

“Dit was niet het besluit dat de minister had willen nemen”, zegt een woordvoerder. Weerwind wilde zelf toe naar een ‘aangescherpt systeem’ waarin adoptie uit het buitenland nog wel mogelijk is. “Maar de wens van de Kamer is anders.” Nederlanders die zelf geen kinderen kunnen krijgen, kunnen nog kiezen voor pleegouderschap of binnenlandse adoptie.

Weerwind gaat nu met adoptie-organisaties praten over de ontmanteling van het systeem en wil in september met een uitgebreider plan komen. Een deel moet hoe dan ook blijven, weet hij al, zoals archieven met dossiers.

Israël verbiedt persbureau AP het livestreamen van de Gazastrook

Gazastrook

TEL AVIV – Israëlische functionarissen hebben dinsdag in het zuiden van het land beslag gelegd op apparatuur van persbureau Associated Press (AP).

Het Amerikaanse persagentschap wordt ervan beschuldigd livebeelden van de Gazastrook beschikbaar te stellen aan de Qatarese nieuwszender Al Jazeera. Die zender werd begin deze maand, na een nieuw aangenomen wet, op zwart gezet. AP meldt de inbeslagname en zegt deze “ten zeerste te veroordelen”.

Door het ingrijpen van Israël zou AP “duizenden mediakanalen van over de hele wereld” niet meer kunnen bedienen met livebeelden van de Gazastrook. Het persbureau eist de in beslag genomen apparatuur terug en stelt dat “de afsluiting niet gebaseerd was op de inhoud van de livefeed, maar eerder op misbruik door de Israëlische regering van de nieuwe wet voor buitenlandse zenders”.

Het Israëlische parlement nam de wet begin april aan en stelt de regering in staat om buitenlandse zenders te verbieden als een bedreiging bestaat voor de nationale veiligheid.

Reactie Witte Huis

Kort voor de inbeslagname zond AP een “algemeen beeld” uit van het noorden van de Gazastrook. Een mondeling bevel om de uitzending te staken, legde de nieuwsorganisatie afgelopen donderdag nog naast zich neer.

Het Witte Huis heeft het Israëlische optreden tegen het Amerikaanse persbureau “zorgwekkend” genoemd. Een woordvoerder van de Verenigde Naties vond het optreden tegen de verslaggeving van AP “schokkend”.

Rusland oefent met gebruik tactische kernwapens dicht bij Oekraïne

Rusland oefent met gebruik tactische kernwapens

MOSKOU – De Russische strijdkrachten zijn naar eigen zeggen “niet ver van Oekraïne” begonnen met oefeningen voor het praktische gebruik van tactische kernwapens.

Eerder deze maand werd in Moskou aangekondigd dat die oefeningen worden gehouden als gevolg van westerse provocaties en bedreigingen.

De eerste fase van de oefeningen richt zich volgens persbureau RIA Novosti op het verzamelen van de speciale munitie, het laden in lanceerinrichtingen en het verplaatsen van die lanceerinrichtingen.

Het ministerie van Defensie vindt de oefeningen noodzakelijk voor de verdediging van het land en het waarborgen van de territoriale integriteit.

Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL – De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

Na de goedkeuring van de ministers wachten er alleen nog wat formaliteiten voor de baanbrekende “vangrails” die voor AI gaan gelden. Maar vervolgens duurt het nog een halfjaar voor de eerste ervan, de verboden op de allergevaarlijkste toepassingen, in werking treden. Die zijn bijvoorbeeld gericht op technologie die gebruikers manipuleert of hun zwaktes uitbuit. Of op technieken zoals China die gebruikt om het gedrag van burgers te volgen en te sturen.

De regels voor zogeheten generatieve AI, met chatbots als het bekende ChatGPT van OpenAI en Gemini van Google, worden na een jaar van kracht. Dat wordt ergens in de zomer van volgend jaar, verwacht de woordvoerder. Het leeuwendeel van de voorschriften volgt nog een jaar later.

De revolutionaire technologie ontwikkelt zich zo snel dat overheden met hun voorschriften voortdurend achterlopen, waarschuwen critici. Overheden moeten nu “snel toezichthouders aanstellen die de AI-wet gaan handhaven”, zegt de koepel van Europese consumentenorganisaties. En ze moeten die voorzien van “de middelen die ze nodig hebben”, stelt BEUC.

ANWB: drukste avondspits van het jaar, ruim 1100 kilometer file

DEN HAAG – De avondspits is onder meer door forse regenval dinsdag de drukste van het jaar, meldt een woordvoerder van de ANWB.

Iets voor 17.30 uur stond er ruim 1100 kilometer file in het land.

Dinsdagen zijn net als donderdagen doorgaans al drukke dagen op de weg. Veel mensen werken dan op kantoor. In combinatie met de buien die vanuit het oosten en zuiden over het land trekken zorgt dat voor extra drukte.

Op plekken waar buien overtrekken loopt de snelheid op de wegen snel terug, ziet Rijkswaterstaat.

Foto’s in boek ‘Drugsbaron’ moeten worden aangepast

UTRECHT – Enkele foto’s in het boek ‘Drugsbaron’ dat eerder dit jaar verscheen, moeten worden aangepast. Dat is de beslissing van de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. De Belgische Staat startte een kort geding tegen de uitgever omdat in het boek foto’s staan van medewerkers van de Belgische Staat. Hun veiligheid zou hierdoor in gevaar zijn. Het boek mag nu nog alleen uitgegeven worden als de betreffende medewerkers onherkenbaar zijn.

Onrechtmatig

Op de foto’s in het boek zijn medewerkers te zien die werkzaam waren of nog zijn voor de Belgische Staat. Volgens de Belgische Staat lopen zij hierdoor gevaar en moet daarom verdere verspreiding van de foto’s voorkomen worden. De medewerkers zijn in het boek herkenbaar afgebeeld op de foto’s. Gelet op hun professionele achtergrond, oordeelt de voorzieningenrechter dat dit onrechtmatig is.

Beslissing

De beslissing van de voorzieningenrechter is dat de uitgever ervoor moet zorgen dat de medewerkers in het boek niet langer herkenbaar in beeld zijn. De uitgever is onder meer verplicht zich in te spannen om boeken die al bij de boekhandel liggen aan te passen, in die zin dat medewerkers op enkele foto’s onherkenbaar worden gemaakt.

Daarnaast wordt het de uitgever met onmiddellijke ingang verboden om een nieuwe druk van het boek (digitaal of op welke andere wijze dan ook) uit te geven waarbij de medewerkers door foto’s of op een andere manier herkenbaar zijn.

Weer conducteur bedreigd, verdachte aangehouden

WEERT/UTRECHT – De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein van Eindhoven naar Weert toen een man de bril van een conductrice van haar hoofd trok en op de grond gooide. Zij had hem vlak daarvoor om zijn vervoersbewijs gevraagd, en dat had hij niet. Desondanks reisde hij eersteklas. Agenten hebben de man rond 13.30 uur in Weert uit de trein gehaald en naar het cellencomplex in Roermond gebracht, liet een woordvoerder van de politie weten.

Reizigers sprongen de conductrice te hulp, toen de man haar lastig bleef vallen en bij Weert een dreigende houding aannam tegen medepassagiers. De man veroorzaakte al een tijd overlast in een stiltecoupé. Toen hij de conductrice zag komen, stond hij op en liep op haar af, vragend waar het toilet was. Zij wilde echter eerst zijn kaartje zien, waarop hij agressief werd. Zij moest een veilig heenkomen zoeken, maar de man bleef haar achtervolgen.

De man werd door een vrouw in de trein op zijn gedrag aangesproken, maar dat maakte hem alleen maar bozer. Uiteindelijk wist de conductrice met steun van enkele reizigers te voorkomen dat de man wegliep, zodat agenten hem konden arresteren.

Reactie NS

Omdat de politie getuigen moest ondervragen, kon de trein niet verder rijden. Reizigers konden overstappen op een andere trein, die hen verder naar Roermond bracht.

Een woordvoerder van de NS heeft geen goed woord over voor dit zoveelste incident. “Je moet met de poten van onze collega’s afblijven.”

Felle buien veroorzaken grote verkeersdrukte in deel van het land [+foto’s]

DEN HAAG – Het is op de Nederlandse wegen veel drukker dan normaal, meldt de ANWB. Gemiddeld staat er rond 16.45 uur zo’n 450 kilometer, nu is dat ruim 800 kilometer.

Vooral rond Eindhoven zijn de files volgens de ANWB toe te schrijven aan de felle buien die er op diverse plaatsen in het land vallen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de A2, de A50 en de A58. “Daar moet je rekening houden met een uur vertraging doordat het verkeer langzaam rijdt”, zegt een woordvoerder.

Ook elders zijn er problemen. Zo doet de politie bij Joure onderzoek na een ongeluk, waardoor er files staan op de A6. In de richting van Emmeloord is de weg daar dicht.

Havenbedrijf Rotterdam gaat met onderwaterankers kades verdiepen

Foto: Ries Wendel-de Joode | V.l.n.r.Peter Bongers, Jan-Mark van Mastwijk, Vivienne, Egbert, Dirk Smet

ROTTERDAM – Vandaag, dinsdag 21 mei, tekende Havenbedrijf Rotterdam een raamovereenkomst met High5Solutions, Smet Group en Hakkers B.V voor het installeren van onderwaterankers bij verdiepings- en versterkingsprojecten in de Rotterdamse haven.

Een proef van het Havenbedrijf in de ‘proeftuin’ Seinehaven heeft uitgewezen dat dit een effectieve manier is om een bestaande kade te verdiepen of te versterken. Dat is een belangrijke ontwikkeling omdat het installeren van onderwaterankers goedkoper en duurzamer is dan nieuwbouw en bovendien korter duurt en minder impact heeft op de bedrijfsvoering.

Het installeren van onderwaterankers past in de visie van Havenbedrijf Rotterdam om de bedrijfsvoering te verduurzamen, want het alternatief was de kademuur slopen en opnieuw bouwen. Met het oog op havenontwikkeling is dit belangrijk. Schepen worden steeds groter en kranen zwaarder. De Rotterdamse haven wil in 2050 klimaatneutraal zijn en tegelijkertijd vitaal en concurrerend blijven. Het Havenbedrijf geeft daarbij het voorbeeld. Zo lopen er ook proeven met het op stroom zetten van baggerslib en gebruikt het Havenbedrijf kunststof in havenmeubilair als remmingswerk, steigers en pontons. Daarnaast bereidt het Havenbedrijf de inkoop voor van nieuwe patrouillevaartuigen die emissieloos moeten kunnen varen

Innovatie

High5Solutions, Smet Group en Hakkers B.V. hebben het afgelopen jaar succesvol onderwaterankers getest op een openbare kademuur in de Seinehaven te Rotterdam Botlek. Ze zijn in staat om onder water – op grote diepte – ankers aan te brengen in kademuren, zodat deze op de juiste plek versterkt kunnen worden om zo de bodem te verlagen en/of de belasting op de kade te vergroten. Het onderwater aanbrengen van ankers is een innovatie ten opzichte van het traditioneel verankeren boven de waterlijn: de machines moeten waterdicht zijn en op afstand vanachter een beeldscherm worden bestuurd.

Bij verdiepingsprojecten waarbij onderwaterankers nodig zijn, zal het Havenbedrijf het werk aan een van de drie partijen gunnen.

OM vervolgt Raisa Blommestijn voor groepsbelediging en smaad

DEN HAAG – Het OM vervolgt Raisa Blommestijn voor groepsbelediging en smaad om verschillende berichten op X, voorheen Twitter, vorig jaar. Volgens het OM, dat Blommestijn niet bij naam noemt, liet ze zich beledigend uit over mensen met een zwarte huidskleur.

Op X uit Blommestijn, voormalig presentatrice van Ongehoord Nederland, zich dinsdagmiddag kritisch op de vervolging. “Je hebt geen vrijheid van meningsuiting als het bekritiseren van politieke tendensen – zoals geweld van migranten, omvolking en massamigratie – je op een dagvaarding komt te staan”, schrijft ze.

Het gaat onder meer om een bericht dat Blommestijn op 10 mei vorig jaar plaatste. De aanleiding was een filmpje van een mishandeling. Ze schreef op X: “Wéér een blanke man op straat in elkaar getrapt door een groep negroïde primaten. Hoe veel weerloze blanken moeten nog slachtoffer worden? Talloze waarschijnlijk: de open grenzen-elite importeert dit volk met bosjes, met alle gevolgen van dien”.

Smaad

Volgens het OM deelde ze rond datzelfde filmpje ook nog andere berichten, maar daar vervolgt het OM haar niet voor. “Die tweets gaan niet over een groep wegens ras, maar over het gedrag van de personen die op dat filmpje te zien waren.”

Daarnaast wordt ze ook verdacht van smaad. “Ze noemde in een tweet iemand ‘kleuterneuker” terwijl de rechtbank net iemand had veroordeeld voor het plaatsen van een soortgelijk bericht”, aldus het OM.

Rechtszaak

Blommestijn moet op 19 augustus voor de rechter verschijnen.

A6 ter hoogte van de Scharsterrijnbrug dicht

Scharsterrijnbrug Dicht A6
Foto: Rijkswaterstaat

EMMELOORD – De A6 is dinsdagmiddag ter hoogte van de Scharsterrijnbrug dicht. Dat meldt Rijkswaterstaat.

Het is onbekend wat er precies is gebeurd maar het lijkt erop dat er een ongeval aan vooraf is gegaan.

Er is een monteur onderweg voor de brug. Vanaf Joure kan verkeer voorlopig via de A7, A32, A28, N50, meldt Rijkswaterstaat.

Aanrijding met twee vrachtwagens op A15 [+foto]

Foto: Rijkswaterstaat

ROTTERDAM – Op de A15 richting Europoort zijn dinsdagmiddag twee vrachtwagens op elkaar gereden. Rijkswaterstaat heeft één rijstrook afgesloten vanwege het ongeval.

Het ongeval gebeurde bij de Thomassentunnel.

Volgens Rijkswaterstaat levert het ongeval ruim veertig minuten vertraging op.

Eerder dan verwacht kon de weg om 17:00 uur weer vrijgegeven worden.

LAATSTE NIEUWS

Mogelijk wapen(s) gevonden in auto na aanrijding met vrachtwagen op N304...

OTTERLO - Op de Apeldoornseweg, N304, in Otterlo heeft dinsdagavond rond 18:50 uur een flinke aanrijding plaatsgevonden. De Apeldoornseweg is door het ongeval volledig...