Clicky

dinsdag 21 mei 2024 - 11:25 uur
Home Blog

Vrouw ontkent vastpakken fietsende ex-minister Dekker vóór val

Sander Dekker

DEN HAAG – De 44-jarige vrouw die in juni 2022 betrokken was bij de val van de fietsende Sander Dekker in het duingebied bij het Zuid-Hollandse Monster, heeft maandag in de rechtbank in Den Haag ontkend dat ze de oud-minister (Rechtsbescherming) bij de arm pakte.

Dekker en zijn partner fietsten op 7 juni 2022 in de duinen, waarbij de wielrenners heuvelafwaarts met een snelheid van 37 kilometer per uur de voetgangers Aathina K. en haar man tegemoet kwamen. Volgens ooggetuigen sloeg de oud-minister over de kop doordat de vrouw uit Monster hem bij zijn arm pakte.

Dat vastpakken ontkent K. Ze verklaarde in de rechtbank dat ze alleen een afwerend gebaar maakte omdat ze vond dat beide wielrenners te hard fietsten op een pad met weinig ruimte. Ze wilde zichzelf beschermen, zei ze. Bij dat gebaar zou ze Dekker hebben geraakt.

Klap

“Hij is naar mijn weten doorgefietst. Ik heb omgekeken, omdat ik in shock was dat ik bijna werd aangereden. Ik zag dat hij ook omkeek. We zijn verder gelopen. Toen hoorden we een enorme klap”, vertelde ze de rechter.

Dekker brak bij de val zijn bekken, schouderblad en sleutelbeen en liep een zware hersenschudding op. Hij had vijftien breuken. Hij kan zich niets van het ongeluk herinneren.

“Onbesuisde actie”

Dekker maakte in de rechtbank gebruik van zijn spreekrecht: “Ik weet hoe kwetsbaar fietsers zijn en ben voorzichtig in het verkeer. Waarom ging het hier fout? Waarom liepen ze op het fietspad en naast elkaar in plaats van achterelkaar? Het had iedereen kunnen overkomen. Ik geloof niet dat mevrouw het specifiek op mij had gemunt. Het laat wel zien dat een onbesuisde actie in het verkeer grote gevolgen kan hebben. Het roekeloze gedrag van een ander kan desastreuze gevolgen hebben. Nu was ik het slachtoffer, een volgende keer kan het ook iemand anders zijn.”

“Ik vind het verschrikkelijk te horen hoeveel verdriet en pijn dit ongeluk teweeg heeft gebracht”, reageerde K. “Ik wil hier mijn medeleven tonen en excuses aanbieden voor alles wat er is gebeurd.”

Vuilniswagenchauffeur ontkent doorrijden na fataal ongeval

ALKMAAR – Een 41-jarige vuilniswagenchauffeur uit Heemskerk die eind vorig jaar in Zaandam een 82-jarige voetganger doodreed, ontkent na de aanrijding te zijn doorgereden terwijl hij wist wat er was gebeurd. Dit bleek dinsdagochtend tijdens een tussentijdse zitting bij de rechtbank in Alkmaar. Daar zei de man de gebeurtenissen “verschrikkelijk” te vinden voor de nabestaanden.

De fatale aanrijding vond op 27 december plaats. Op de Veldbloemenweg in Zaandam reed Gijs van B. per ongeluk de straat voorbij die hij met zijn vuilniswagen had moeten inslaan. Hij zette het voertuig in zijn achteruit, waarna hij een 82-jarige voetganger overreed die achter de gepasseerde vuilniswagen juist de weg overstak.

“Onvoorstelbaar”, zei de officier van justitie over het dramatische ongeval, dat door camera’s is vastgelegd en waarop de toedracht volgens haar duidelijk is te zien. Volgens haar reed Van B. toen hij zich realiseerde dat hij te ver was gereden meteen met een flinke vaart achteruit. Dat had fatale gevolgen voor het slachtoffer, dat hij vlak ervoor was gepasseerd. Onmiddellijk ontstond volgens haar enorme commotie en drukte op straat. “Hij móét hebben gezien wat er aan de hand was”, zei de aanklaagster.

Dat laatste ontkende Van B. met klem. Volgens hem keek hij toen hij zich realiseerde dat hij had moeten afslaan eerst links en rechts in beide spiegels en reed hij vervolgens “netjes” achteruit. De voetganger had hij nooit gezien. Hij reed de straat in waar hij moest zijn en reed langs een andere route weer weg. “Het is mij niet opgevallen dat het ineens zo druk was.”

Hij vroeg de rechtbank om teruggave van zijn rijbewijs, dat na het ongeval in eerste instantie voor een jaar is ingenomen. Volgens Van B. heeft hij het hard nodig voor zijn nieuwe baan. Maar in de ogen van de aanklaagster kan van teruggave geen sprake zijn. “Deze man heeft het verkeer op een afschuwelijke manier in gevaar gebracht. Bovendien loopt het onderzoek nog”, zei ze.

De rechtbank beslist op 4 juni. Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling is.

Bronnen: ASML kan chipmachines uitzetten bij Chinese inval Taiwan

ASML

VELDHOVEN – Chipmachinefabrikant ASML heeft manieren om zijn machines op afstand uit te schakelen, mocht China Taiwan binnenvallen. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

Ook de Taiwanese chipproducent TSMC beschikt over die mogelijkheid. Volgens de bronnen heeft de Amerikaanse overheid eerder zorgen geuit richting beide bedrijven over de gevolgen van een Chinese inval in Taiwan, waar een groot deel van de wereldwijd geproduceerde chips vandaan komt.

Het Nederlandse ASML heeft de Amerikanen echter gerustgesteld, aldus twee van de bronnen. Dat gebeurde nadat de Nederlandse ambtenaren hebben gesproken over de dreigende escalatie in het conflict tussen China en Taiwan. Er zouden nu simulaties zijn uitgevoerd in voorbereiding op een mogelijke inval. Betrokken partijen wilden overigens niet reageren op vragen van Bloomberg.

De machines die ASML kan uitschakelen zijn de zogeheten EUV-machines. Dat zijn de meest geavanceerde machines voor de productie van halfgeleiders ter wereld. TSMC is de grootste afnemer van deze machines, die ongeveer even groot zijn als een stadsbus.

Biden: offensief van Israël in Gaza is geen genocide

Biden

WASHINGTON – De Amerikaanse president Joe Biden ontkent dat het Israëlische offensief in Gaza genocidaal is. “Wat er gebeurt is geen genocide, dat verwerpen wij”, zei hij maandag in het Witte Huis tijdens een evenement van de Jewish American Heritage Month.

Daarbij doelde Biden op een zaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof. Dit land beweert dat de oorlog van Israël genocidaal is.

Biden bekritiseerde maandag ook het verzoek van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

“Wat deze arrestatiebevelen ook inhouden, Israël en Hamas zijn niet gelijkwaardig”, zei Biden. De Amerikaanse president beloofde “ijzersterke” steun aan Israël. Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten achter Israël staan om “de slagers van Hamas uit te schakelen.”

Uitstel van betaling voor Bol Transport vof uit Zuidbroek

ZUIDBROEK – De rechtbank Noord-Nederland heeft op 17 mei uitstel van betaling verleend aan Bol Transport vof uit het Groningse Zuidbroek.

Wat de reden is voor de financiële problemen is op dit moment niet bekend.

Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel werken er veertig medewerkers bij het in 2012 opgerichte transportbedrijf.

Bol Transport vof is actief in met name actief in het vervoer van slachtafval maar verzorgt ook los gestort transport. Wat in 2012 begon met de overname van vier vrachtwagens is inmiddels uitgegroeid tot een wagenpark van meer dan 25 vrachtwagens.

Tien gewonden door blikseminslag in Dresden

DRESDEN – In de Duitse stad Dresden zijn tien personen gewond geraakt door de bliksem. Vier slachtoffers hebben volgens de brandweer levensgevaarlijke verwondingen opgelopen.

De bliksem sloeg maandag in op de oevers van de Elbe. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, lagen daar vier personen in het gras. Twee mannen hadden een hartstilstand en moesten gereanimeerd worden.

De hulpdiensten troffen in de omgeving meer gewonden aan. Alle slachtoffers kregen medische hulp, voordat ze werden overgebracht naar ziekenhuizen in de regio.

De politie zette het gebied af en zocht met een helikopter naar eventuele andere gewonden. Er werden geen slachtoffers meer gevonden, maar er wordt niet uitgesloten dat ze zelf zijn vertrokken. De hulpdiensten roepen mensen die in het gebied waren op direct medische hulp te zoeken bij hartkloppingen, tintelingen in de ledematen of andere klachten.

Politie en bonden vragen formerende partijen om meer geld

DEN HAAG – In een gezamenlijke brief aan de formerende partijen vragen de top van de Nationale Politie, de centrale ondernemingsraad en vier politiebonden om meer geld om hun werk te kunnen blijven uitvoeren. Zeker omdat PVV, VVD, NSC en BBB in hun hoofdlijnenakkoord aangeven dat de politie weer zichtbaarder moet worden in de wijken.

“Een voorwaarde voor het realiseren van de ambities uit het hoofdlijnenakkoord is een stabiele financiering van de politie”, schrijven ze. Ze vragen in totaal om 400 miljoen euro. Dat bedrag valt in twee delen uiteen: 200 miljoen euro extra zou gaan naar onder meer het behandelen van posttraumatische stressstoornis (PTSS), een goede uitstroomregeling en het wegwerken van personeelstekorten bij de politie (“de basis op orde”). Daarnaast willen korpsleiding, ondernemingsraad en bonden nog eens 200 miljoen euro om de politie “toekomstbestendig” te maken, zoals het vernieuwen van systemen en opleidingen op gebied van digitale ontwikkelingen.

Komt het geld er niet, dan moeten er “harde keuzes” worden gemaakt: “Gaan we minder doen aan het opsporen van de georganiseerde criminaliteit of zijn we (nog) minder aanwezig in de wijk?” Maar ruimte wordt wel geschapen door het plan van de formerende partijen om de zorg voor personen met verward gedrag weg te halen bij de politie en over te hevelen naar andere instanties. “Wij hebben hier ideeën over die wij graag inbrengen bij de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord”, bieden de ondertekenaars van de brief aan.

In het akkoord op hoofdlijnen wil het beoogde kabinet 300 miljoen uittrekken voor de hele juridische keten: politie, justitie en veiligheidsdiensten.

Rijstrook minder op A7 zorgt voor lange file richting Amsterdam

PURMEREND – Op de A7 van Hoorn naar Purmerend staat dinsdagmorgen voor Purmerend een file van 14 kilometer met een vertraging van bijna een uur, meldt de ANWB. Dinsdag is het de eerste werkdag dat nog maar één rijstrook beschikbaar is richting Amsterdam.

Mensen die via de N247 de file op de A7 proberen te ontwijken, staan daar richting Amsterdam ongeveer een half uur stil. De file daar heeft een lengte van 8 kilometer.

Zaterdag werd het aantal rijstroken richting Amsterdam teruggebracht van twee naar een. Op de brug in de A7 ter hoogte van Purmerend worden werkzaamheden uitgevoerd. Omdat zwaar vrachtverkeer ondanks het verbod van de brug gebruik bleef maken, heeft Rijkswaterstaat besloten nog maar een rijstrook open te houden richting Amsterdam. Hulpdiensten kunnen wel over de afgesloten rijstrook rijden.

Sinds april werkt Rijkswaterstaat aan het versterken van de brug. Er worden 50.000 gaten geboord die moeten worden opgevuld met 15 kilometer wapeningsstaal. De werkzaamheden duren tot 1 september.

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

AMSTERDAM – Een coalitie van onder meer het bedrijfsleven, onderwijs, zorg en cultuur in de regio Amsterdam roept het nieuwe kabinet op “door te pakken” met uitbreiding van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en andere investeringsprojecten in de Metropoolregio Amsterdam. Die plannen zijn namelijk onzeker geworden na een miljardenbezuiniging van het huidige demissionaire kabinet.

Volgens die maatschappelijke coalitie van onder meer VNO-NCW, MKB-Nederland, het Rijksmuseum, de Beurs van Berlage, het World Trade Center, Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam is de verlenging van de Noord-Zuidlijn namelijk een topprioriteit in het hoofdlijnenakkoord.

“Nu is het zaak om door te pakken. De coalitie vindt het belangrijk dat een volgend kabinet afspraken nakomt en een stabiel en voorspelbaar overheidsbeleid toont. Cruciaal voor het vestigingsklimaat”, aldus een verklaring. Ook de Amsterdamse hotelsector sluit zich daarbij aan.

Groei en leefbaarheid

De partijen zeggen ook dat het doortrekken van de Noord-Zuidlijn de bereikbaarheid van Amsterdam zowel nationaal en internationaal verbetert en helpt bij de economische groei en leefbaarheid. “Deze projecten zijn niet alleen van regionaal, maar ook van nationaal belang. Ze vormen de ruggengraat van onze economie en zijn essentieel voor het behoud en de versterking van de bereikbaarheid en het vestigingsklimaat van Nederland in een competitieve wereld.”

De Noord-Zuidlijn is een metrolijn die van Amsterdam-Noord via het centrum naar station Zuid loopt. In 2018 werd de lijn geopend.

Ruim 255.000 euro aan boetes bij grote Belgische controle op parkeerterrein Antwerpse haven [+video]

Foto: Belgische Politie

ANTWERPEN – Op zondag 20 mei controleerden verschillende Belgische politie- en inspectiediensten 202 chauffeurs en hun vrachtwagen. Dat gebeurde op een parkeerterrein aan de Noorderlaan in het Antwerpse havengebied, waar vrachtwagenchauffeurs in grote getalen het verlengde weekend, al dan niet noodgedwongen, moeten doorbrengen.

De controles gebeurden onder leiding van de Arbeidsauditeur (Arbeidsinspectie, red) en hadden hoofdzakelijk als doel het respecteren van de sociale wetgeving. Voor 135 van de gecontroleerde chauffeurs bleek de werkgever niet in gepaste accommodatie te voorzien: zij brachten het weekend in hun vrachtwagen door.

De actie begon al vroeg in de ochtend. Rond 08:00 uur sloten de Federale Wegpolitie en Scheepvaartpolitie, Politiezone Antwerpen en teams van verschillende zones uit de buurt het parkeerterrein af. Samen met (sociale) inspectiediensten met de steun van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de European Labour Authority (ELA) en onder leiding van de Arbeidsauditeur zijn alle vrachtwagens en hun chauffeurs gecontroleerd. De Civiele Bescherming stond de overheden logistiek bij tijdens de groot opgezette operatie.

Alle vrachtwagens die geparkeerd stonden op het terrein en waarvan de chauffeur aanwezig was, zijn gecontroleerd. De klemtoon van de controles lag op het respecteren van de sociale wetgeving. Het Mobility Package is een pakket van Europese wet- en regelgeving voor de transportsector. Die is er in het voordeel van de chauffeurs en waakt over hun arbeids- en leefomstandigheden. In die zin was de controle eerder gericht op het beleid van de werk- of opdrachtgevers van de chauffeurs. Vanzelfsprekend werden ook de boorddocumenten en de tachograaf gecontroleerd.

Op de parkeerplaats waren 341 vrachtwagens aanwezig. Alle 202 voertuigen waarvan de bestuurder aanwezig was, werden gecontroleerd. Er werden in totaal 135 overtredingen vastgesteld omtrent de wekelijkse rust van de chauffeurs. De werkgevers moeten ervoor zorgen dat de chauffeurs hun wekelijkse lange rust niet in hun vrachtwagen doorbrengen, maar in een hotel of ander passend verblijf. In de praktijk blijkt echter dat er voor de chauffeurs vaak geen alternatieve rustplaats voorzien is.

Daarnaast werden er 70 overtredingen op de terugkeerplicht vastgesteld. Vrachtwagens moeten minstens elke acht weken terugkeren naar het land van vestiging van het transportbedrijf. En ook de chauffeur moet minstens elke vier weken de mogelijkheid krijgen om naar huis terug te keren. Voor 35 van de gecontroleerde chauffeurs bleek dat niet het geval.

In totaal werd voor 255.762 euro aan boetes uitgeschreven, meestal voor het transportbedrijf (en dus niet voor de chauffeur zelf).

Drie trailers werden bestuurlijk verzegeld omwille van een gevaar voor de openbare gezondheid en veiligheid, een andere werd geïmmobiliseerd wegens het ontbreken van de nodige transportdocumenten.

Waar nodig zal verder onderzoek worden opgestart door de bevoegde politie- of inspectiediensten, bijvoorbeeld bij aanwijzingen van illegale tewerkstelling of buitenlandse firma’s die vanuit ons land blijken te opereren.

Foto: Belgische politie

Verder werden er processen-verbaal uitgeschreven voor illegale tewerkstelling, vier waarschuwingen vanwege veiligheid en welzijn op het werk,  een onderzoek naar cabotage en detachering van een chauffeur en twee processen-verbaal voor buitenlandse transportbedrijven voor tewerkstelling in België.

Een Roemeens transportbedrijf had van de parkeerplaats hun uitvalsbasis gemaakt. De Roemeense voertuigen keerden nooit terug naar Roemenië. De chauffeurs van deze firma werden betaald volgens de Roemeense arbeidsvoorwaarden terwijl deze door de Belgische arbeidsvoorwaarden dienden betaald te worden.

De vijf aanwezige trekkers werden in beslag genomen op bevel van de arbeidsauditeur. Een vermogensonderzoek wordt uitgevoerd.

Voor een andere buitenlandse firma die zeven trucks exploiteerde vanaf de parkeerplaats wordt een onderzoek ingesteld.

Vliegtuig moet omkeren voor voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL -Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen.

De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

Op Flightradar24 is te zien dat de vlucht al boven het Britse vasteland bij Hull vloog voor de terugkeer naar Nederland. De woordvoerster meldt dat de 73 passagiers en de crew van vlucht KL943 niet in gevaar zijn geweest.

Na terugkeer op Schiphol hebben de passagiers een hotelovernachting aangeboden gekregen. Dinsdagochtend kunnen ze naar de Schotse stad reizen.

Schip dat brug in Baltimore vernielde naar haven gesleept

BALTIMORE – Het vrachtschip dat bijna twee maanden geleden tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore aanvoer, is maandag weer vlotgetrokken en terug naar de haven gesleept.

Beelden van de operatie die live werden uitgezonden lieten een vloot sleepboten zien die de Dali verplaatsten, weg van de overblijfselen van de Francis Scott Key Bridge en richting een maritieme terminal.

Het onder Singaporese vlag varende schip blokkeerde een van de drukste havens van Amerika sinds het op 26 maart elektriciteitsproblemen kreeg en tegen een steunkolom van de brug botste. Daardoor stortte de brug in en kwamen zes arbeiders om het leven.

De haven is een belangrijk knooppunt voor de auto-industrie en verwerkte vorig jaar bijna 850.000 auto’s en lichte vrachtwagens. Dat is meer dan welke andere Amerikaanse haven dan ook, volgens cijfers van de staat Maryland.

Order uit Saudi-Arabië voor 105 Airbus-vliegtuigen

JEDDAH – Vliegtuigbouwer Airbus heeft een grote order ontvangen van de Saudische nationale luchtvaartmaatschappij Saudia. In totaal gaat het om 105 toestellen. Saudi-Arabië spreekt van de grootste vliegtuigorder in de geschiedenis van het land.

Financiële details werden niet gemeld, maar de waarde zal in de vele miljarden lopen. Wel worden doorgaans flinke kortingen gegeven bij grote orders. De bestelling is een nieuwe opsteker voor het Europese Airbus in de concurrentiestrijd met het Amerikaanse Boeing, dat de laatste tijd juist wordt geplaagd door technische mankementen aan vliegtuigen.

Saudia ontvangt 93 vliegtuigen van het type A321neo en twaalf A320neo’s. De eerste toestellen zullen vanaf 2026 geleverd gaan worden aan Saudia en aan diens budgetvlieger Flyadeal. De wortels van het in Jeddah gevestigde Saudia gaan terug tot 1945, toen de koning van Saudi-Arabië een vliegtuig kreeg als gift van de Amerikaanse president Franklin Roosevelt.

Kroonprins Mohammed bin Salman is bezig het toerisme in Saudi-Arabië flink te vergroten om zo de economie minder afhankelijk te maken van de olie-inkomsten. Daarbij speelt de luchtvaartsector een belangrijke rol. Zo is Saudi-Arabië van plan een nieuwe grote luchthaven te bouwen bij de hoofdstad Riyad die jaarlijks 120 miljoen passagiers moet verwerken.

Wateroverlast en natte elfstedenfietsers door noodweer Friesland [+video]

LEEUWARDEN -Delen van Friesland hebben op Tweede Pinksterdag te maken met hevige regenbuien, met wateroverlast tot gevolg.

In het dorp Buitenpost is volgens de veiligheidsregio sprake van “erg veel wateroverlast door extreme regenval”. De straten kwamen er onder een laag water van zo’n 25 centimeter te staan. Hulpdiensten rukten uit om er te gaan helpen.

“Het heeft ook flink gehageld. Hierdoor kan het op sommige plekken glad zijn”, voegt de veiligheidsregio eraan toe. Die waarschuwt inwoners om goed op te passen als ze over straat gaan, want door de hevige regenval zijn putdeksels losgeraakt, maar dat is niet goed te zien door de laag met water erboven.

Fikse buien trokken ook over het parcours van de Fietselfstedentocht, waar 13.740 mensen aan de start verschenen. Op twee plekken werd de fietstocht even stilgelegd omdat het hevig begon te onweren, vertelt voorzitter van de organisatie Stephan Rekker. “Gelukkig werd massaal gehoor gegeven aan onze oproep aan alle Friezen om hun huizen, bedrijven en schuren te openen om deelnemers te laten schuilen”, vertelt hij. Toen het onweer voorbij was, konden de deelnemers weer op hun fietsen stappen.

Ook elders in het land veroorzaakt overvloedige regenval problemen. Zo kreeg de brandweer in de Bollenstreek veel meldingen binnen van wateroverlast na een “wolkbreuk”. Veiligheidsregio Hollands Midden riep mensen op om alleen in levensbedreigende situaties 112 te bellen.

Motorrijder overleden door aanrijding met auto in Middelharnis

MIDDELHARNIS -Een motorrijder is maandagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding met een auto in Middelharnis.

Het ongeluk gebeurde rond 16.00 uur op de kruising van de Industrieweg en de Edison in de Zuid-Hollandse plaats.

Na de aanrijding is nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet baten, meldt de politie.

De motorrijder was 36 jaar oud en kwam uit Oude-Tonge. De bestuurder van de auto, een 19-jarige man uit Sommelsdijk, is aangehouden. De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

LAATSTE NIEUWS

Vuilniswagenchauffeur ontkent doorrijden na fataal ongeval

ALKMAAR - Een 41-jarige vuilniswagenchauffeur uit Heemskerk die eind vorig jaar in Zaandam een 82-jarige voetganger doodreed, ontkent na de aanrijding te zijn doorgereden...