BERLIJN – De Duitse Bondsdag heeft in tweede instantie toch ingestemd met de benoeming van Friedrich Merz als bondskanselier.
Dinsdagmorgen verloor de christendemocraat de stemming nog verrassend, maar ditmaal stemden vrijwel alle parlementariërs van de nieuwe coalitie voor de aanstelling van Merz als regeringsleider.
325 parlementariërs stemden dit keer voor de benoeming van Merz. De vorige ronde kreeg hij 310 stemmen, terwijl er 316 nodig waren. In zijn eerste woorden bedankte de nieuwe bondskanselier voor het in hem gestelde vertrouwen.
De 69-jarige Merz wordt de opvolger van Olaf Scholz. Diens coalitie viel een half jaar geleden, waarna in februari vervroegde verkiezingen plaatsvonden. Merz’ christendemocratische partij werd de grootste partij en kon een coalitie vormen met Scholz’ sociaaldemocratische SPD. Samen met de CDU-zusterpartij CSU hebben ze 328 van de 630 zetels in handen.
De coalitie heeft beloofd de bureaucratie in Duitsland te laten inkrimpen en illegale migratie aan te pakken. Bovendien wil de regering flink investeren in defensie en klimaatmaatregelen.
Volgens Duitse media gaat voor Merz een langgekoesterde wens in vervulling met zijn benoeming als bondskanselier. Hij probeerde eerder al partijleider te worden van de CDU, maar legde het toen af tegen Angela Merkel. Merz vertrok uit de politiek en ging aan de slag bij vermogensbeheerder BlackRock, waar hij volgens Duitse media multimiljonair werd. Na zijn terugkeer in de politiek ontpopte hij zich als criticus van Merkel binnen de eigen partij.