Clicky

zaterdag 8 juni 2024 - 04:28 uur
Home Blog

Gewonde bij steekpartij in Groningen

GRONINGEN – Aan de Vrydemalaan in Groningen is vrijdagavond een persoon gewond geraakt bij een steekpartij.

Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Het incident vond plaats rond 23.00 uur. Kort daarna is een verdachte aangehouden, meldt de politie.

De toedracht van het steekincident wordt nog onderzocht. De politie vraagt mensen die iets gezien hebben of meer weten zich te melden.

Witgoedproducent Miele schrapt 1300 banen in Duitsland

Miele

GÜTERSLOH – De Duitse witgoedproducent Miele is van plan tot 1300 banen te schrappen in Duitsland als gevolg van een zwakkere vraag naar zijn wasmachines, vaatwassers, stofzuigers, koelkasten, drogers en andere huishoudelijke apparatuur. Ook wijst het bedrijf op hogere kosten voor materialen, energie en lonen.

Het merendeel van het banenverlies treft Gütersloh, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar het bedrijf zijn hoofdkantoor en een productielocatie heeft.

Er zullen maximaal 700 banen worden verplaatst van de wasmachineproductiefaciliteit naar een Poolse fabriek. De overige 600 banen moeten over de hele linie in alle Duitse vestigingen worden geschrapt.

In februari meldde Miele al dat het in totaal 2700 banen zou schrappen. Volgens de onderneming uit Gütersloh moet die ingreep samen met andere maatregelen zorgen voor “extra financiële flexibiliteit” van circa 500 miljoen euro in 2026. Miele telt nu wereldwijd ongeveer 23.000 werknemers, waarvan 11.800 in Duitsland.

Fietser omgekomen door aanrijding met auto in Wilnis

WILNIS – In het Utrechtse dorp Wilnis is vrijdagavond een fietser om het leven gekomen door een aanrijding met een auto.

Het ongeluk gebeurde rond 20.00 uur aan de Amstelkade, meldt de politie.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet vastgesteld. De bestuurder van de auto is aangehouden en de politie doet verder onderzoek.

Deense premier Frederiksen op straat geslagen door man

Mette Frederiksen

KOPENHAGEN – De Deense premier Mette Frederiksen is op straat in Kopenhagen geslagen door een man. De man is gearresteerd, melden Deense media. Frederiksen zelf laat via haar kantoor weten geschokt te zijn.

De politie wil alleen bevestigen dat de premier is geslagen op het plein Kultorvet in het centrum. De sociaaldemocratische Frederiksen (46) is regeringsleider sinds juni 2019.

Het is onduidelijk of de premier gewond raakte. Ook is er nog niets naar buiten gekomen over het motief voor de mishandeling. Frederiksen zou kort daarvoor nog campagne hebben gevoerd voor de Europese verkiezingen.

Deense ministers en andere politici spreken op X hun afschuw uit over het incident. Zij noemen het onder meer een aanval op de democratie.

Onlangs werd de Slowaakse premier Robert Fico neergeschoten op straat, maar hij is herstellende. De 71-jarige schutter, die wordt verdacht van poging tot moord, zou het niet eens zijn geweest met het beleid van Fico, die onder meer geen wapens naar Oekraïne wil sturen.

Eerste van vier weekendafsluitingen A12 en A20 van start

DEN HAAG – De A12 en de A20 zijn vanaf Moordrecht richting Utrecht (knooppunt Oudenrijn) dicht om werkzaamheden. De sluiting duurt tot maandagochtend 05.00 uur. Het is de eerste weekendafsluiting in een rij van vier deze maand.

Rijkswaterstaat meldt dat onder andere wordt gewerkt aan het vervangen van het asfalt. De extra reistijd kan oplopen tot 60 minuten.

Sinds zondag wordt er al gewerkt aan de A12, waardoor er de afgelopen dagen files waren. Dat zal de rest van de maand niet anders zijn, waarschuwt Rijkswaterstaat die weggebruikers adviseert om de A12 in juni te mijden. Vanaf maandagochtend zijn 2 van de 4 rijstroken van de A12 weer open.

Chinese gevechtsvliegtuigen omcirkelden marineschip Tromp

marineschip Tromp

DEN HAAG – Het marineschip Zr. Ms. Tromp is vrijdag meerdere malen omcirkeld door twee Chinese gevechtsvliegtuigen.

Ook werd een NH-90 helikopter van het schip op patrouille in het internationale luchtruim benaderd door twee Chinese gevechtsvliegtuigen en een helikopter. Dat laatste zorgde voor een “potentieel onveilige situatie”, aldus demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

De incidenten gebeurden in de Oost-Chinese Zee. De Tromp vaart daar ter ondersteuning van het VN-verband dat toeziet op de sancties tegen Noord-Korea.

Het Nederlandse marineschip maakt een reis rond de wereld. Eerder was het op missie in de Rode Zee en eind vorige maand is het door de Straat van Taiwan gevaren. Die wordt geclaimd door de Chinezen. De Tromp is op weg naar Japan.

Poetin wil meer handel door scheepvaart via Noordelijke IJszee

SINT-PETERSBURG – De Russische president Vladimir Poetin wil veel meer goederenhandel via de Noordelijke IJszee tussen Azië en Europa. Volgens Poetin kan dat in de toekomst groeien tot 150 miljoen ton per jaar, van de 36 miljoen ton die vorig jaar via de Noordpoolroute werd vervoerd. Dat zei hij op een economisch forum in Sint-Petersburg.

Die route tussen Azië en Europa is aanzienlijk korter dan via het Suezkanaal of rond Afrika en wordt door de opwarming van de aarde steeds beter toegankelijk voor de scheepvaart. Zo wordt de route gebruikt voor het transport van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) dat wordt geproduceerd op het Siberische schiereiland Jamal naar afnemers in Azië.

Rusland zet ook nucleaire ijsbrekers in om de Arctische vaarroute open te houden. Moskou is van plan nog meer van die ijsbrekers te bouwen om de vaarroute nog langer open te kunnen houden. Veel Russische havens in de Noordpool hebben geen verbindingen met wegen of spoor en zijn dus afhankelijk van de zeevaart. Poetin wil dat er meer landverbindingen worden aangelegd naar die havens.

Milieuactivisten zijn bezorgd dat meer scheepvaart de natuur in de Noordpool schade zal toebrengen.

Bedrijf achter Camping van Oranje failliet vlak voor start EK

AMSTERDAM – De rechtbank in Amsterdam heeft deze week het bedrijf achter de Camping van Oranje failliet verklaard.

Eerder werd al bekend dat supporters van het Nederlands elftal tijdens het EK voetbal in Duitsland dit jaar niet terechtkunnen op een Oranjecamping. Nu valt dus het doek helemaal voor de organisatie. Het EK begint op 14 juni.

Oorspronkelijk zouden er campings komen in de drie speelsteden Leipzig, Hamburg en Berlijn. Voor de camping in Leipzig bleek al gauw te weinig animo. Vorige week vrijdag werd duidelijk dat ook de plannen voor de campings in Hamburg en Berlijn niet doorgingen. “In de afgelopen weken werden de organisatoren geconfronteerd met te veel onzekerheid en onverwachte externe factoren, die een verantwoorde en veilige organisatie in de weg staan”, meldde de organisatie toen.

Oranje Camping BV was vrijdagmiddag niet meer bereikbaar voor commentaar. De curator die is aangesteld door de rechtbank laat aan de NOS weten dat leveranciers en Oranjefans met een campingreservering op de hoogte zijn gebracht van het faillissement.

Vrachtwagenchauffeur met pech doodgereden door busje

NEDER-FRANKEN – In de Duitse deelstaat Beieren heeft zich vrijdag een bijzonder tragisch ongeval voorgedaan. Een vrachtwagenchauffeur werd na pech in Neder-Franken aangereden door een busje en kwam daardoor te overlijden.

Op het moment van het ongeval zat de 57-jarige vrachtwagenchauffeur achter zijn kapotte voertuig aan de rechterkant van de weg om de schade op te nemen, aldus de politie.

De 44-jarige bestuurder van het busje besefte dit waarschijnlijk te laat en reed de 57-jarige aan op de B469 nabij Wörth am Main (wijk Miltenberg).

De man overleed nog op de plaats van het ongeval.

Duitse verzekeraars: minstens 2 miljard schade door watersnood

schade watersnood Duitsland

BERLIJN – De schade voor verzekeraars door de overstromingen in het zuiden van Duitsland bedraagt minstens 2 miljard euro. Dat zegt de brancheorganisatie voor Duitse verzekeraars GDV in een voorlopige schatting. Daarbij wordt gezegd dat er nog veel onzekerheid is over de totale schade omdat er nog steeds sprake is van hoogwater in de rivier de Donau in de deelstaat Beieren.

Door de overstromingen in Beieren en Baden-Württemberg zijn zeker zes doden gevallen. Duizenden mensen moesten hun huizen verlaten omdat die onder water kwamen te staan. Ook leidde het noodweer tot een grootschalige verstoring van het treinverkeer en de ontsporing van een trein na een aardverschuiving.

Als het hoogwater voorbij is, kan volgens GDV beter in kaart worden gebracht wat de schade is. De branchevereniging zegt dat mensen zo snel mogelijk helpen met het afwikkelen van schadeclaims nu prioriteit heeft.

Het gaat daarbij om het bedrag dat verzekeraars kwijt zijn aan schadeclaims. De totale schade zal veel hoger liggen. Veel mensen zijn niet verzekerd voor waterschade aan bijvoorbeeld woningen en auto’s.

Bij de Duitse watersnoodramp van juli 2021 in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, waarbij meer dan 180 doden vielen, bedroeg de verzekerde schade bijna 9 miljard euro. Maar het totale schadebedrag van die ramp lag volgens herverzekeraar Munich Re op 33 miljard euro.

Naast schade aan woningen en auto’s zijn ook infrastructuur, bedrijven en boerderijen geraakt door watersnood. Volgens de landbouwminister van Baden-Württemberg zijn tienduizenden hectares aan landbouwgrond in de deelstaat beschadigd door zware regenval en overstromingen.

Lichaam gevonden in Maas bij Limburgse Grubbenvorst

GRUBBENVORST – Het lichaam dat vrijdagmiddag rond 12.00 uur bij Velden in de Maas werd gevonden, is van een van de twee mannen die zondag bij Venlo verdwenen in de rivier. Dat meldt de politie. Het gaat om een 22-jarige man uit het Duitse stadje Nettetal.

De man raakte zondagochtend samen met een 21-jarige plaatsgenoot te water. Ze wilden een mobiele telefoon opduiken die bij de Maaskade in de Limburgse stad in het water was gevallen.

De politie heeft de afgelopen dagen met onder andere een sonarboot gezocht naar de mannen. De zoektocht naar de 21-jarige gaat onverminderd door, stelt de politie.

IVECO S-WAY 570 voor A&M Edes

MANTGUM – Akkelien en Marco Edes uit het Friese Mantgum rijden sinds kort met een nieuwe IVECO S-WAY 570 trekker. De nieuwe truck werd geruime tijd geleden al besteld, en ter overbrugging reden ze een IVECO S-WAY demo, die ze vervolgens overnamen van dealer Cornelis Bedrijfsauto’s in Leeuwarden.

“Wij reden voorheen met een ander merk en die auto konden we op een bepaald moment goed verkopen. We waren al in gesprek met IVECO over een nieuwe truck, maar die verkoop kwam wat eerder dan gepland. Bij IVECO dealer Cornelis Bedrijfsauto’s stelden ze voor om eerst met de demo te gaan rijden. Die auto beviel zodanig goed dat we hem overnamen totdat de nieuwe afgeleverd zou worden”, aldus Akkelien. Zij rijdt de truck een aantal dagen in de week, afgewisseld door haar man Marco.

“Dat betekent dat we de zorg voor de huishouding en de drie kinderen afwisselen met het rijden op de vrachtwagen. Een mooie oplossing, waarbij we beide zowel thuis als op de truck ons ei kwijt kunnen”, aldus Akkelien.

Muzikaal thema

De nieuwe IVECO S-WAY is uitgevoerd in een fraaie lichtblauwe metallic lak die af fabriek besteld werd. Spuiterij Van Dis in Hoogezand heeft de truck voorzien van de paarlemoer striping en ook de grille, de zonneklep en de spiegels gespoten. Daarnaast is de truck voorzien van muzieknoten op de zijkanten van het dak als verwijzing naar de zangcarrière van Akkelien. Zij is namelijk elk weekend druk met het zingen op evenementen, waarbij ze met name Engelstalige rocknummers brengt.

Grote tanks én hydrauliek

De truck is af fabriek voorzien van een extra brandstoftank aan de achterzijde, waardoor er in totaal maar liefst 1350 liter brandstof getankt kan worden. Dat is heel bijzonder, want de truck is ook voorzien van een hydrauliek set voor de aandrijving van de moving floor trailer. De hydrauliek werd opgebouwd door RST in Geesbrug. Dit bedrijf maakte ook de strakke tranenplaat op het chassis.

Verder is de IVECO voorzien van een stoere lichtbak, een LED lichtbalk, verstralers, zwaailampen en twee luchthoorns. Ten slotte werd de linker zijfender aangepast waardoor deze nu ook opent. Al deze aanpassingen werden uitgevoerd door IVECO dealer Cornelis Bedrijfsauto’s. Het interieur werd aangepast aan de speciale wensen van de eigenaren door Super VK Design in Harkema.

Rust en comfort

Akkelien en Marco zetten de truck in voor het vervoer van losgestorte goederen, met name voor agrarische toepassingen zoals veevoer, bierbostel en dergelijke. De IVECO wordt zowel nationaal als internationaal ingezet.

Marco reed er de eerste weken mee op Zwitserland en hij was onder de indruk van het comfort: “Onze vorige IVECO was ook een hele fijne auto, maar zo stil en rustig als deze rijdt is echt fantastisch. Ik geniet dagelijks van het comfort en de trekkracht van deze 570 pk sterke IVECO.”

Spaartaks-arrest kost schatkist ongeveer 4 miljard euro

Marnix van Rij

DEN HAAG – De uitspraak van de Hoge Raad over de heffing op vermogensrendement in box 3, oftewel de spaartaks, kost naar verwachting ongeveer 4 miljard euro. Dat bevestigde demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij de inloop van de ministerraad. “Dat is redelijk exact berekend.”

Het gaat hierbij alleen om het terugbetalen van heffingen van eerdere jaren. In 2027 moet een nieuw stelsel voor vermogensbelasting ingaan, en tot die tijd hangen de kosten van de uitspraak van de Hoge Raad af van ontwikkelingen op de beurs.

Het bedrag van rond de 4 miljard euro stond al in de lijst met mogelijke tegenvallers die het ministerie van Financiën dit voorjaar naar de formatietafel stuurde. In de periode tot aan de invoering van het nieuwe stelsel kan de uitspraak “eveneens enkele miljarden” kosten, staat in die stukken.

Nieuwe stelsel

PVV, VVD, NSC en BBB hebben in hun hoofdlijnenakkoord geen rekening gehouden met de uitspraak van de Hoge Raad. “Het was bekend”, zegt Van Rij, wijzend op de formatiestukken. Hoe de financiële klap moet worden opgevangen, laat hij aan het volgende kabinet.

De opvolger van Van Rij zal ook het werk aan het nieuwe stelsel vanaf 2027 moeten afmaken. Daarin wordt bij de belastingheffing uitgegaan van daadwerkelijk behaald rendement, en niet meer van een aanname per vermogenscategorie.

Het arrest van de Hoge Raad maakt niet dat de nieuwe bewindspersoon terug moet naar de tekentafel, aldus Van Rij. Hij zegt dat zijn ministerie ditmaal goed was voorbereid op meerdere scenario’s. Dat was anders in december 2021, toen de Hoge Raad ook al negatief oordeelde over de box 3-belasting: “Toen was de puinhoop veel groter.”

Man dood gevonden in huis Leiden, politie gaat uit van misdrijf

Politie

LEIDEN – In het centrum van Leiden is donderdagavond een 38-jarige man dood in zijn huis aan de Korte Langestraat gevonden.

De politie meldt vrijdag dat direct werd uitgegaan van een misdrijf en is een groot opsporingsonderzoek gestart.

De politie kreeg donderdag rond 19.30 uur een melding “van het aantreffen van een overleden man in een woning”. Verdere details deelt de politie niet, getuigen worden “dringend” gevraagd zich te melden.

Twee advocaten Taghi leggen verdediging neer

AMSTERDAM – Twee van de drie advocaten van Ridouan Taghi hebben de verdediging neergelegd in de strafzaak Marengo. Alleen Michael Ruperti verdedigt Taghi nog in het omvangrijke liquidatieproces, bevestigt hij na berichtgeving van De Limburger. Nadere informatie kan hij niet geven.

Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen namen vorig jaar met Ruperti de verdediging van Taghi over, nadat advocaat Inez Weski was gearresteerd en noodgedwongen de verdediging had neergelegd. Van Berge Henegouwen staat Taghi nog bij in andere zaken buiten Marengo, hij kan geen commentaar geven hoe dat nu verder gaat.

Of er nieuwe advocaten voor Taghi gezocht worden, is niet duidelijk. “We moeten kijken hoe het nu verder gaat”, aldus Ruperti. Verdere toelichting wil hij niet geven.

Taghi is eerder dit jaar door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het hoger beroep is inmiddels begonnen, de volgende zitting staat op 24 juni gepland. Of de nieuwe advocaten-situatie van Taghi gevolgen heeft voor de behandeling van de zaak, is onduidelijk.

Het Marengo-proces draait om zes moorden en verschillende moordpogingen. In hoger beroep staan er veertien verdachten terecht.

LAATSTE NIEUWS

Eerste van vier weekendafsluitingen A12 en A20 van start

DEN HAAG - De A12 en de A20 zijn vanaf Moordrecht richting Utrecht (knooppunt Oudenrijn) dicht om werkzaamheden. De sluiting duurt tot maandagochtend 05.00...