VELSEN-NOORD – Tata Steel Nederland gaat minder banen schrappen met de eerder aangekondigde reorganisatie. De staalproducent wil 1224 voltijdsbanen laten verdwijnen, meldt een woordvoerder. Bij de aankondiging in april waren dit er nog 1600, ongeveer een op de vijf werknemers van het hoogovencomplex bij IJmuiden. Vakbonden zijn echter kritisch, aangezien de plannen een veel grotere groep mensen in grote onzekerheid storten.
Maandag heeft Tata Steel de gedetailleerde adviesaanvraag bij de ondernemingsraad intern verspreid. Daarin zijn de plannen volgens de staalproducent verder uitgewerkt. De reorganisatieplannen zijn onderdeel van een “transformatieprogramma” dat de winstgevendheid moet herstellen en de concurrentiepositie moet verbeteren. Tata Steel wil onder meer 150 miljoen euro aan personeelskosten per jaar besparen. Het bedrijf meldde in april al vooral managementfuncties te willen schrappen.
De omvang van de reorganisatie is volgens Tata Steel nog niet definitief. De directie moet er nog een beslissing over nemen.
Volgens de bonden heeft de reorganisatie impact op zo’n 3250 functies en komen er ongeveer 2000 nieuwe functies bij. Daardoor verdwijnen onderaan de streep 1224 banen, waarvan ruim 420 door tijdelijke contracten niet te verlengen, te stoppen met een deel van de ingehuurde krachten en natuurlijk verloop zoals medewerkers die met pensioen gaan.
Bestuurder Hans Korver van vakbond De Unie is “onaangenaam verrast”. “Dit klinkt gunstiger dan het bericht van april dit jaar. Maar we weten nu dat 3245 medewerkers boventallig worden. En dat er nog meer mensen in onzekerheid zitten.”
CNV is “niet te spreken” over de plannen. Zo’n 4000 medewerkers hebben volgens bestuurder Marten Jukema gehoord dat ze mogelijk worden geraakt door de reorganisatie. “Deze mensen hebben geen idee waar ze aan toe zijn, ook omdat de omschrijvingen van de nieuwe vacatures nog ontbreken.”
Ook FNV is ontevreden. “Het bedrijf schaft talloze bestaande functies af en verzint er nieuwe voor terug”, zegt FNV-bestuurder Cihan Lacin. “Minstens 3500 medewerkers moeten straks solliciteren op een nieuwe baan binnen hun eigen bedrijf.”
Eerder dreigden FNV en CNV al met een staking vanwege de reorganisatie. Lacin laat weten het er niet bij te willen laten zitten. “Als het aan de directie ligt, gaan ze vanaf oktober met de uitvoering van dit nieuwe plan starten. Wij denken daar toch echt anders over en zullen dan ook op zeer korte termijn met onze leden onze vervolgstappen bespreken.”