BRUSSEL – Bedrijven zouden zich moeten voorbereiden op een oorlogsscenario, stelt Rob Bauer, de hoogste militair van de NAVO. Volgens de Nederlandse admiraal moeten ze hun productie en distributie aanpassen om minder afhankelijk te zijn van landen als Rusland en China.
“Als we ervoor kunnen zorgen dat de cruciale diensten en goederen hoe dan ook geleverd kunnen worden, dan is dat een belangrijk onderdeel van onze afschrikking”, zei Bauer. Volgens hem worden ook niet-militaire diensten zeer belangrijk in geval van oorlog. Hij wijst ook op de toenemende sabotagepogingen die nu al in Europa te zien zijn en de afhankelijkheid van Russisch gas.
“We dachten een deal te hebben met Gazprom, maar we hadden eigenlijk een deal met meneer Poetin”, aldus Bauer. “En hetzelfde geldt voor infrastructuur die in handen van Chinezen is. We hebben eigenlijk een deal met meneer Xi.”
Bauer, de voorzitter van het militaire comité van de NAVO, zei ook dat de lidstaten meer geld moeten uitgeven aan defensie. Momenteel is de norm nog 2 procent van het bbp, maar Bauer verwacht dat de benodigde uitgaven “veel dichter bij de 3 procent” liggen. Hij verwacht dat er de komende jaren veel discussie zal zijn over de uitgaven, mede door het aanstaande presidentschap van Donald Trump in de Verenigde Staten.
Trump dreigde tijdens zijn eerste ambtsperiode om uit de NAVO te stappen uit onvrede over de lage bijdragen van andere bondgenoten. Bauer denkt dat het gesprek over hogere uitgaven “een gezonde en valide discussie” zal zijn.