ARLINGTON – De geplaagde vliegtuigbouwer Boeing heeft 21,1 miljard dollar (ruim 19 miljard euro) opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen. Daarmee is het een van de grootste uitgiften van extra aandelen door een beursgenoteerd bedrijf ooit.
Ook heeft het Amerikaanse bedrijf 5 miljard dollar opgehaald met de verkoop van al bestaande aandelen. Met het extra geld wil Boeing voorkomen dat zijn kredietwaardigheid wordt verlaagd naar junk. Een junkstatus betekent dat geld lenen aan Boeing als risicovol wordt gezien, wat geld lenen duurder maakt voor het bedrijf.
Maandag bevestigde Boeing de nieuwe aandelenuitgifte na berichten van meerdere Amerikaanse media. Het opgehaalde bedrag is hoger dan waar het bedrijf op mikte. Het bedrijf wilde bijna 19 miljard dollar aan nieuw kapitaal ophalen en 90 miljoen gewone aandelen verkopen.
De vliegtuigbouwer heeft het geld ook nodig om zijn productie op te voeren als de staking bij het bedrijf voorbij is. Boeing kampt al wekenlang met een staking van 33.000 fabrieksmedewerkers. De werkonderbreking kost het concern veel geld en verlaagt de productie van de belangrijke 737 MAX-toestellen van Boeing flink. In het derde kwartaal leed de vliegtuigbouwer, mede door de stakingen, het grootste kwartaalverlies sinds de coronacrisis. Ook liet het bedrijf eerder weten ongeveer 10 procent van alle banen te schrappen. Dat komt neer op 17.000 werkplekken.
Ook zorgen over kwaliteitscontroles bij Boeing hebben geleid tot een lagere productie. Die zorgen zijn ontstaan nadat in januari een deurpaneel van een Boeing-toestel was losgeraakt tijdens een vlucht. Sindsdien zijn meerdere gebreken gevonden in toestellen van Boeing. De vliegtuigbouwer moet van toezichthouder FAA de kwaliteitscontroles in zijn fabrieken verbeteren.
Geen nieuws uit de transportsector meer missen? Abonneer u dan nu gratis op onderstaande nieuwsbrief(ven).
Nieuws: elke werkdag rond lunchtijd al het laatste nieuws uit de transportsector
Business: elke vrijdag rond 12 uur alleen het business-gerelateerde nieuws