Clicky

zaterdag 21 september 2024 - 05:19 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsProducenten zetten windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit

Producenten zetten windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit

DEN HAAG – Producenten zetten hun windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is in eigen land en dan wat ze kunnen exporteren naar het buitenland. Op zulke momenten valt er namelijk niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het jaar al 532 uur dat de prijs te laag was, meldt het platform Energieopwek.nl. Over heel 2023 was dat 445 uur.

Door het afschakelen van zon- en windproductie bleef in augustus zo’n 15 procent van de duurzame stroomproductie onbenut. Daarmee hadden alle 500.000 elektrische auto’s in Nederland een half jaar kunnen rijden.

Ondanks het afschakelen groeide het aandeel duurzaam opgewekte stroom wel naar 57 procent in augustus. In dezelfde maand vorig jaar was dit nog 49 procent. Als alle capaciteit benut zou zijn, zou het aandeel duurzame stroom op 65 procent zijn gekomen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 gemiddeld 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.

LEES OOK
Terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Met meer opslagcapaciteit kunnen windmolens en zonnepanelen volgens Energieopwek meer bijdragen aan de verduurzaming. De geproduceerde stroom hoeft dan niet het net op, maar kan worden bewaard voor later gebruik of later voor een hogere prijs worden verkocht. Meer groene waterstof kan de verduurzaming volgens het platform ook vooruithelpen.

EnTranCe van de Hanzehogeschool Groningen gebruikt een virtuele elektrolyser om aan te tonen hoeveel groene waterstof er gemaakt had kunnen worden met de weggegooide stroom. In augustus zou die elektrolyser 180 uur, bijna een kwart van de maand, groene waterstof hebben kunnen maken. Voor de eerste acht maanden van het jaar staat de teller nu op 1111 uur waterstofproductie. Dat is bijna net zoveel als heel vorig jaar. Als deze groei doorzet, zou een elektrolyser van 1 gigawatt dit jaar genoeg waterstof kunnen maken om twee donkere, windstille winterse dagen in Nederland te overbruggen zonder kolen- en gascentrales in te zetten.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Slachtoffer ongeval met lijnbus Bennebroek is 12-jarig meisje

BENNEBROEK - De fietser die woensdag in Bennebroek om het leven kwam door een aanrijding met een lijnbus is een meisje van 12 jaar...
×