SCHIPHOL – KLM heeft besloten alle vluchten van en naar Tel Aviv voor een langere periode op te schorten. Tot 26 oktober vliegt de luchtvaartmaatschappij niet naar de Israëlische stad, meldt KLM. Eerder had de vliegmaatschappij alle vluchten op Tel Aviv in juli en augustus geannuleerd. Ook vliegt KLM momenteel niet over Israël, Iran en Irak, aldus een woordvoerder.
KLM had de vluchten in april weer hervat, nadat de vliegmaatschappij na de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober en de oorlog in Gaza was gestopt met vliegen op Tel Aviv. Een maand later besloot KLM de vluchten op de stad toch weer te annuleren “in verband met de aanhoudende onrust”.
De spanningen in het Midden-Oosten zijn recent opnieuw opgelopen, sinds een raketaanval zaterdag op een door Israël geannexeerde stad in de Golanhoogten. Deze week is Hamas-leider Ismail Haniyeh gedood in Iran tijdens een aanval in zijn woning. “We blijven de situatie monitoren. Klanten met een vliegticket van en naar Tel Aviv en een reisdatum in deze periode worden omgeboekt of krijgen een restitutie”, meldt de woordvoerder van KLM.
Vanaf Schiphol gaan nog wel vluchten naar Tel Aviv van de Israëlische maatschappijen El Al en Arkia.
Meerdere maatschappijen hebben onlangs vluchten naar Israël geannuleerd. Lufthansa meldde donderdag alle vluchten naar Tel Aviv op te schorten tot en met 8 augustus. Transavia vliegt tot en met eind maart volgend jaar niet naar Tel Aviv.
Na de raketaanval zaterdag besloten meerdere maatschappijen ook niet meer naar Libanon te vliegen. Zo heeft Transavia alle vluchten naar hoofdstad Beiroet tot en met maandag 5 augustus geschrapt, onder meer vanaf Schiphol. De maatschappij was tot voor kort de enige die van Schiphol naar Beiroet ging.
Deze week vonden ook aanvallen plaats in Iran. Verschillende maatschappijen mijden nu het Iraanse luchtruim. Zo lijkt Singapore Airlines vrijdag het Iraanse luchtruim niet meer te gebruiken, meldt persbureau Reuters op basis van gegevens van Flightradar24. Andere maatschappijen vliegen nog wel over Iran, zoals Emirates, Qatar Airways, Turkish Airlines en FlyDubai.
Air France vloog al langer niet door het Iraanse luchtruim en besloot recent ook het Libanese en Israëlische luchtruim niet meer te gebruiken, laat een woordvoerster van de Franse maatschappij weten.