Clicky

dinsdag 23 juli 2024 - 05:07 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBurgemeester Westerwolde 'positief-kritisch' in gesprek met Faber

Burgemeester Westerwolde ‘positief-kritisch’ in gesprek met Faber

SELLINGEN – Burgemeester van de gemeente Westerwolde Jaap Velema is woensdag “positief-kritisch” in gesprek gegaan met de nieuwe minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV). Hij is positief over “de ambities en intenties” van Faber, maar heeft met name zijn zorgen geuit over de volgorde van de plannen van kabinet-Schoof. “Pas na het inperken van de asielinstroom kan de spreidingswet van tafel en een huurbeperking worden opgelegd”, zo heeft Velema overgebracht.

“Ze heeft beloofd haar uiterste best te doen om de asielinstroom te beperken”, zei Velema na afloop van het gesprek. Daarbij heeft Faber ook onderkend dat de problemen door de vastgelopen asielketen “niet eenzijdig bij Westerwolde kunnen blijven liggen”. De burgemeester stelde dat de inwoners van zijn gemeente die overlast ervaren door het volle aanmeldcentrum in Ter Apel, zich daarmee gehoord voelen.

Faber is voor Velema de vierde bewindspersoon met wie hij te maken heeft “sinds het begin van de asielcrisis, die nu het vierde jaar ingaat”, zei de burgemeester. “Al haar voorgangers hadden geen instrument om iets te kunnen doen, behalve op basis van vrijwilligheid. Ze kwam er allemaal achter dat dat niet toereikend is in dit soort situaties.”

De spreidingswet werd opgezet als middel om asielzoekers gelijk over het land te verdelen en de druk op Ter Apel te verlichten, maar het nieuwe kabinet wil ervan af. Ook wil het kabinet-Schoof geen sociale huurwoningen toewijzen aan statushouders, met als gevolg dat minder mensen de asielketen kunnen verlaten.

Het zal een tijd duren voor instroombeperkende maatregelen effect hebben. Dat zou ook Faber hebben erkend in het gesprek woensdag. En dus heeft Velema namens de gemeenteraad en gesteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en provincies, zijn “ernstige twijfels” uitgesproken over het beleid dat de asielminister moet uitvoeren. “En of ze dat tijdig weet te realiseren en we niet heel hard op een nieuw dieptepunt in deze crisis afgaan”, zei Velema, die onder andere het beeld van de buitenslapende mensen in het gras bij Ter Apel in de zomer van 2022 aanhaalde.

Ook nu overnachten er nog altijd zo’n driehonderd mensen meer dan afgesproken op het terrein van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De burgemeester gaat ervan uit dat Faber “regelmatig langs zal komen, en zeker als de zaken niet goed lopen zal ik haar daaraan houden”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×