Clicky

zaterdag 20 juli 2024 - 09:34 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSNieuw MaterieelLazlo waagt de sprong als eigenrijder met Scania Premium Selection

Lazlo waagt de sprong als eigenrijder met Scania Premium Selection

BREDA – Hij heeft lang gewikt en gewogen. Maar begin dit jaar hakte Lazlo Muijzers uit Heythuysen de knoop door. Sinds april rijdt hij als eigenrijder voor Van der Maat op Italië en Spanje. Een wel overwogen stap want Lazlo koos bewust voor een jong gebruikte Scania R450 uit het Premium Selection programma.

“Natuurlijk kriebelde het richting een 500S”, vertelt hij eerlijk als we Lazlo aan de telefoon spreken. Hij staat dan net op een tankstation in Noord Italië zijn pauze te maken en te wachten tot de file een beetje voorbij is. “Maar als ik zie hoeveel dat scheelt met deze zeer jong gebruikte R450 die net 164.000 kilometer op de teller had, dan heb ik de juiste keuze gemaakt. Eerst maar eens geld verdienen. En dat lukt beter naarmate je minder maandelijkse kosten hebt.”

Daar komt bij dat Lazlo geen moment bang is dat de gebruikte auto hem voortijdig in de steek laat. “Elke Scania uit de Premium Selection is vooraf op 180 punten gecontroleerd en ik heb 12 maanden garantie op de aandrijflijn. Ik heb er wel een onderhoudscontract op afgesloten. De eerste vier jaar betaal ik daar niets voor. Verder heeft de dealer in Someren mij perfect geholpen met maatwerk financiering. Ik heb nu voor alles één contactpersoon.”

Foto: Bas Fransen photography

Hoewel Lazlo aanvankelijk het liefste een S cabine gewild had, is hij achteraf toch blij met zijn R met hoog dak. “Ik vind die R cabine met de lage motortunnel wel heel stoer. Toch kan ik er met mijn 1.80 meter goed staan. Daarbij is deze auto helemaal ideaal voor Spanje en Italië. Hij heeft een retarder met ACC, luchtvering rondom én standkoeling.”

Het verbruik valt de kersverse eigenrijder ook alles mee. “Ik heb inmiddels een kleine 30.000 km met de auto gereden. Ik vervoer vanuit Spanje terug vaak tegels en marmer. Dus dan zit de auto echt aan het gewicht. Dan loopt hij zo rond de 1 op 3,6. Maar als het een beetje lichter is, schiet hij zo naar de 1 op 4,6 toe. Dat is toch heel netjes? En bovendien heb ik 1.200 liter tanks en is de diesel in Spanje veel voordeliger. Dus daar heb ik niets over te klagen.”

Foto: Bas Fransen photography

Eigenrijder worden was al jaren een droom. “Maar dan moest ik wel mijn papieren halen. En daar hikte ik tegenaan. Maar ik ben nu 36. Ik kreeg steeds meer het gevoel van ‘nu of nooit’. Dus heb ik de spoedopleiding gedaan met een beetje hulp uit het SOOB-fonds. En daarna ben ik gaan praten met Scania Someren. En die hebben mij goed op weg geholpen met de juiste informatie, een goed aanbod en vooral precies de goede auto. Het enige wat ik er aan gedaan heb, is er een stel Alcoa’s en luchthoorns op zetten.”

Foto: Bas Fransen photography

Lazlo is zich er terdege van bewust dat je als eigenrijder ook het thuisfront moet meehebben. “Mijn vriendin heeft het een tijdje aangekeken maar vond toen toch dat ik uiteindelijk mijn hart moet volgen. Volgend jaar gaan we trouwen. Nou, de trouwauto hebben we al. En ik heb het niet helemaal van een vreemde. Mijn vader was ook eigenrijder, ook op een Scania en ook op Italië. Hij is overleden. Maar om hem te eren heb ik aan beide zijde van de cabine de tekst ‘Tale padre. tale figlio’ laten beletteren. Zo vader zo zoon. Daarbij, ik rijd graag op Spanje. Maar ik vind Italië toch nog nét iets mooier. Ik spreek de taal een beetje en het eten is goed. Ik kom graag het weekend thuis. Maar verder is Italië helemaal mijn land.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×