Clicky

zaterdag 20 juli 2024 - 09:24 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsChina start onderzoek naar handelsbelemmeringen van EU

China start onderzoek naar handelsbelemmeringen van EU

BEIJING – China onderzoekt of de recente verhoging van de importheffingen op Chinese elektrische auto’s en andere maatregelen van de Europese Unie tegen de tweede economie van de wereld een belemmering vormen voor de vrije handel.

Het Chinese ministerie van Handel startte het onderzoek na ontvangst van een verzoek van de Chinese Kamer van Koophandel voor de import en export van machines en elektronische producten.

Het onderzoek omvat ook maatregelen van de EU tegen Chinese industrieën, waaronder treinen, fotovoltaïsche panelen, windenergie en beveiligingsapparatuur. Het onderzoek moet op 10 januari 2025 klaar zijn, met een mogelijke verlenging tot half april. Fotovoltaïsche panelen worden gebruikt voor de omzetting van thermische energie in elektriciteit.

De handelsspanningen tussen de EU en China zijn de laatste tijd toegenomen door beschuldigingen dat Beijing oneerlijke handelspraktijken gebruikt om zijn eigen bedrijven voor te trekken. Brussel heeft vorige week hogere importheffingen voor Chinese elektrische auto’s ingevoerd. De heffingen moeten een eind maken aan de oneerlijke concurrentie die China zou bedrijven door eigen fabrikanten te subsidiëren.

De heffingen zijn nog wel voorlopig. Een definitieve beslissing wordt in november genomen. Als de Europese Commissie oordeelt dat China zijn gedrag niet aanpast, worden de maatregelen voor vijf jaar van kracht.

De commissie opende ook een onderzoek naar een Chinese staatstreinfabrikant en de betrokkenheid van de Chinese overheid bij wind- en zonneparken.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×