Clicky

zaterdag 20 juli 2024 - 08:16 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartBoeing levert meeste vliegtuigen af sinds deurpaneelincident

Boeing levert meeste vliegtuigen af sinds deurpaneelincident

ARLINGTON – Boeing heeft in juni 44 commerciële vliegtuigen afgeleverd. Dat is het hoogste maandelijkse aantal sinds het bedrijf de werkzaamheden in fabrieken aan banden legde na een incident begin januari met een Boeing van het type 737 MAX. Het herstel van de leveringen is zeldzaam goed nieuws rondom het geplaagde concern, want Boeing heeft te maken met meerdere onderzoeken en strenger toezicht van toezichthouders.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer leverde 35 vliegtuigen af van het type 737, op één na allemaal van het model MAX. Dat aantal is alsnog fors minder dan de Europese concurrent Airbus. Die vliegtuigbouwer leverde in totaal 67 toestellen af, waarvan 53 van een model dat direct concurreert met de Boeing 737 MAX.

Onderzoekers brachten het incident waarbij een Boeing-toestel van Alaska Airlines een deurpaneel verloor, eerder in verband met gebrekkige protocollen binnen de fabrieken van Boeing. Sindsdien is de productie vertraagd om de processen en het toezicht te verbeteren.

Bekentenis

Maandag werd bekend dat Boeing schuld gaat bekennen aan fraude rond een schikking met justitie in de Verenigde Staten. Dat gaat om het schenden van voorwaarden van een eerdere schikking rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Als dat akkoord wordt goedgekeurd, moet Boeing een boete van 243,6 miljoen dollar betalen.

Ook kan de schuldbekentenis mogelijk in de weg staan van lucratieve overheidscontracten met onder andere het Amerikaanse ministerie van Defensie en ruimtevaartorganisatie NASA. Toch ontloopt Boeing een langdurig strafproces dat de beslissingen van het bedrijf rondom de fatale vliegtuigcrashes, waarbij 346 mensen omkwamen, aan het grote publiek zou onthullen.

Door alle problemen bij Boeing was er ook veel onrust in de top van het bedrijf. Zo treedt topman Dave Calhoun eind dit jaar af en ook andere topbestuurders zijn opgestapt.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×