Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 18:11 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsOok juni brak wereldwijd temperatuurrecord

Ook juni brak wereldwijd temperatuurrecord

BONN – In juni is wereldwijd een gemiddelde temperatuur van 16,66 graden gemeten. Nog nooit was het in die maand zo warm. Het is de dertiende maand op rij met een temperatuurrecord. “Dit is meer dan een afwijking in de statistiek. Dit toont een grote en voortgaande verschuiving in ons klimaat. Zelfs als deze reeks extremen ooit eindigt, zullen we nieuwe records krijgen. Dit is onvermijdelijk, tenzij we stoppen met broeikasgassen in de lucht en de oceanen te stoppen”, aldus directeur Carlo Buontempo van de Europese klimaatdienst Copernicus.

De gemiddelde temperatuur in juni lag 1,5 graad hoger dan het juni-gemiddelde voor de jaren van 1850 tot 1900. Dat is de periode voor de opkomst van de wereldwijde massa-industrie. Voor klimaatdeskundigen is dat tijdvak een meetpunt. Landen hebben afgesproken dat ze alles op alles zetten om de stijging van de gemiddelde temperatuur onder de grens van 1,5 graad te houden. Juni is nu de twaalfde achtereenvolgende maand dat dit niet lukt.

Binnen Europa was het vooral warm in Turkije en de Balkan. In West-Europa waren de temperaturen rond het gemiddelde. Het was bijzonder nat in onder meer Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Zware regenval leidde daar tot overstromingen.

De temperaturen boven het zeeoppervlak waren gemiddeld 20,85 graden. Ook dat is het hoogste niveau ooit gemeten voor juni, en het is de vijftiende maand op rij met een record voor de temperatuur boven zee.

De hoge temperaturen leiden tot het smelten van ijskappen. De hoeveelheid zee-ijs bij de Zuidpool was 12 procent lager dan gemiddeld. Alleen in juni vorig jaar was er nog minder ijs.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×