Clicky

donderdag 25 juli 2024 - 03:37 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsVon der Leyen waarschuwt Orbán voor sussen en toegeven aan Poetin

Von der Leyen waarschuwt Orbán voor sussen en toegeven aan Poetin

BRUSSEL – De Hongaarse premier Viktor Orbán moet de Russische president Vladimir Poetin niet willen paaien, vindt EU-kopstuk Ursula von der Leyen. Ze waarschuwt Orbán, die Poetin tot afgrijzen van EU-leiders wil bezoeken, voor “appeasement”, de beruchte toegevingspolitiek van de toenmalige Britse premier jegens Adolf Hitler.

Orbáns bezoek aan het Kremlin wekt veel verontwaardiging, omdat een ontmoeting met de man achter de Russische invasie van Oekraïne voor nagenoeg de hele EU tot nader order taboe is.

De woede is des te groter nu Hongarije sinds maandag voor een halfjaar voorzitter is van de EU-landen. EU-leiders haastten zich daarom om te onderstrepen dat de Hongaarse premier in Moskou niet namens de EU optreedt.

“Appeasement zal Poetin niet stoppen”, schrijft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op X naar aanleiding van de omstreden visite. “Alleen eensgezindheid en vastberadenheid zullen de weg naar een alomvattende, rechtvaardige en bestendige vrede in Oekraïne effenen.”

De Groenen in het Europees Parlement vragen Von der Leyen en haar collega-voorzitters van de raad van regeringsleiders en het parlement om in te grijpen. Een EU-voorzitter kan dit niet maken, vinden ze. “Het bezoek van de premier van Hongarije aan Moskou is een duidelijke inbreuk op het beginsel van loyale samenwerking dat is vastgelegd in het Europees verdrag”, schrijven fractieleiders Bas Eickhout en Terry Reintke aan Von der Leyen, Charles Michel en Roberta Metsola. “We vragen u om alle instrumenten te gebruiken waarover u beschikt om dit te beletten.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zwanen met olie besmeurd door lekkage in Rotterdamse Botlek [+foto]

ROTTERDAM - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie...
×