Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 05:48 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBewindslieden moeten niet twitteren tijdens debatten, zegt Schoof

Bewindslieden moeten niet twitteren tijdens debatten, zegt Schoof

DEN HAAG – Bewindslieden horen niet te twitteren tijdens debatten, zegt premier Dick Schoof na een ingelast overleg met zijn vier vicepremiers. De aanleiding was een tweet van PVV-minister en vicepremier Fleur Agema, waarin ze kritiek lijkt te uiten op de manier waarop de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) zich in het verleden heeft uitgelaten over hoofddoekjes. Agema is het met zijn mededeling eens, zegt Schoof na het overleg.

Oppositiepartijen waren woedend over de actie en spreken van een schoffering van de premier. “In het eerste grote debat van de minister-president is het gezag ondermijnd door Wilders en later Agema”, zegt D66-leider Rob Jetten. Daarmee verwijst hij ook naar een eerdere aanval in het debat van de PVV-leider aan het adres van de premier. De woorden van Schoof om in het kabinet te normeren zijn volgens hem “holle frasen”. De premier is “aan een onmogelijke klus begonnen en laat zich schofferen waar u bij staat”, zegt de parlementariër.

Mirjam Bikker (ChristenUnie) zegt “met een gevoel van schaamte” bij de interruptiemicrofoon te staan. Schoof zegt dat hij is geraakt door deze woorden. Het is gebruikelijk dat een kabinet naar buiten toe eenheid uitstraalt. De premier zegt dat belangrijk te vinden en daarom nog een “goed gesprek” te willen voeren over het twittergedrag van bewindslieden.

Commotie

Het debat werd voor kwart voor vier uur ‘s middags geschorst nadat onenigheid was ontstaan door de nieuwe tweet van Agema. Aanvankelijk werd de indruk gewekt dat dit enkele minuten zou duren, maar het overleg duurde uiteindelijk een half uur.

De commotie was een vervolg op ophef die eerder deze dag ontstond over denigrerende uitlatingen van PVV-ministers Agema en Marjolein Faber over hoofddoekjes. Kamerlid Esmah Lahlah van GroenLinks-PvdA stak daarop in het debat andere vrouwen die hoofddoekjes dragen een hart onder de riem. Burgemeester Halsema steunde dat vervolgens op Instagram. Terwijl Schoof aan het debatteren was, plaatste Agema vervolgens een tweet waarin ze Halsema confronteerde met een artikel dat ze jaren geleden schreef. Daarin schreef de linkse politicus dat ze moeite had met de hoofddoek.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×