Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 22:40 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsUEFA start onderzoek naar omstreden gebaar Turkse speler Merih Demiral

UEFA start onderzoek naar omstreden gebaar Turkse speler Merih Demiral

LEIPZIG – De Europese voetbalbond UEFA is een onderzoek gestart naar het omstreden gebaar van de Turk Merih Demiral dinsdag tijdens de achtste finale van het EK tegen Oostenrijk (2-1). De UEFA houdt het in een kort bericht op de website op een onderzoek naar “vermeend ongepast gedrag”. Zaterdag speelt Oranje tegen Turkije in de kwartfinales.

Demiral vierde zijn 2-0 met de ‘wolvengroet” een symbool van de ultranationalistische en extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven. De groepering is in Frankrijk sinds 2020 verboden en staat in Duitsland onder toezicht.

Eerder dit EK stelde de UEFA een onderzoek in naar Albanese spits Mirlind Daku en schorste hem vervolgens voor twee duels. De 26-jarige aanvaller van de Russische club Roebin Kazan bracht volgens de UEFA het voetbal in diskrediet met zijn wangedrag na de groepswedstrijd van de Albanezen tegen Kroatië. Daku zou met een megafoon voor de Albanese fans beledigende liederen hebben gezongen.

Tweede gele kaart

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser is woedend om het gebaar van Demiral. “De symbolen van Turkse rechts-extremisten horen niet thuis in onze stadions. Het EK gebruiken als platform voor racisme is volstrekt onaanvaardbaar”, reageerde Faeser via X.

Demiral was zich in een eerste reactie van geen kwaad bewust. “De manier waarop ik feest vierde, heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit. Daarom maakte ik dit gebaar. Ik zag mensen in het stadion die ook dit gebaar maakten. Er was geen verborgen boodschap. We zijn allemaal Turken, ik ben erg trots om Turk te zijn en dat is het doel van dit gebaar.”

Turkije mist met oud-Feyenoorder Orkun Kökcü en Ismail Yüksek al twee spelers voor het duel met Oranje van zaterdag in Berlijn. Zij pakten dinsdag tegen Oostenrijk hun tweede gele kaart van het toernooi.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×