Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 22:59 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBunq gaat door met zaak NRC ondanks verwijderen gebruikersnamen

Bunq gaat door met zaak NRC ondanks verwijderen gebruikersnamen

AMSTERDAM – Bunq gaat door met het kort geding tegen NRC, ondanks dat de krant gebruikersnamen van medewerkers uit een recent artikel over de onlinebank heeft verwijderd. Topman Ali Niknam zegt via socialemediaplatform LinkedIn dat de zaak aanstaande dinsdag alsnog voor de rechter komt.

“Alhoewel NRC na bijna een week een stap in de goede richting heeft gezet door de namen eindelijk te anonimiseren, hebben ze nog altijd niet aan ons hele verzoek voldaan”, schrijft hij. Bunq wil ook dat NRC de interne berichten en de volgens de bank feitelijke onjuistheden uit het artikel haalt.

Adjunct-hoofdredacteur Melle Garschagen van NRC zegt dat de reacties van Bunq geen aanleiding geven te twijfelen aan het artikel. “Hij vindt dat wij dingen fout hebben gedaan, wij vinden dit goede journalistiek en een maatschappelijk relevant onderwerp. Bij de rechter zullen wij onze journalistiek verdedigen.”

Artikel

De zaak gaat over een artikel van NRC waarin vier anonieme oud-werknemers van Bunq vertellen dat ze in rekeningen hebben gekeken die ze voor hun werk niet nodig hadden. In het artikel staan ook interne berichten van enkele medewerkers. Bunq was niet blij dat daarbij namen stonden. Maandag heeft de krant de gebruikersnamen geanonimiseerd.

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) ziet dit soort procedures steeds vaker voorkomen en laat weten zich hier zorgen om te maken. “Het kan terecht zijn, maar we willen ervoor waken dat het wordt gebruikt als middel om publiceren door journalisten moeilijker te maken.” Of dit bij het kort geding van bunq het geval is, vindt hij moeilijk te zeggen. “Daarvoor heb ik meer details nodig.”

Hij verwijst naar een onderzoek van meldpunt PersVeilig van vorig jaar, waaruit naar voren kwam dat journalisten voorzichtiger zijn geworden om het risico op juridische stappen te vermijden. “We merken dat het een issue is waar journalisten mee te maken hebben. Zeker voor kleinere titels zijn de kosten om zich juridisch te verdedigen hoog en dan heeft het een intimiderender effect”, zegt hij.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×