Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 23:35 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsNYT: Biden achter gesloten deuren steeds vaker in de war

NYT: Biden achter gesloten deuren steeds vaker in de war

WASHINGTON – Het moeizame debatoptreden van de Amerikaanse president Joe Biden lijkt geen losstaand incident te zijn. Mensen die de afgelopen maanden achter gesloten deuren tijd met de Democraat hebben doorgebracht, zeggen tegen The New York Times dat hij in toenemende mate verward overkomt en de draad kwijtraakt tijdens gesprekken.

Dat de 81-jarige Biden soms warrig overkomt, is bekend. Hij vergat tijdens zijn presidentschap al eerder namen en haalde feiten door elkaar. Maar volgens bronnen van de krant lijkt dat steeds vaker te gebeuren en ook opvallender te zijn. Het zou lastig te voorspellen zijn onder welke omstandigheden Biden precies in de war raakt, maar het lijkt vaker te gebeuren als hij moe is na zijn drukke werkzaamheden.

Zo vloog Biden in aanloop naar zijn debat met Donald Trump herhaaldelijk naar Europa. Hij zou daarna zo uitgeput zijn geweest dat zijn team de debatvoorbereidingen besloot in te korten, schrijft de krant. Zo kon hij nog een beetje uitrusten. Dat bleek uiteindelijk onvoldoende: de president kwam tijdens het debat soms nauwelijks uit zijn woorden en dat leidde tot paniek in het Democratische kamp.

Rectificaties

Biden heeft zelf vermoeidheid genoemd als reden voor zijn slechte debatoptreden. Hij zei dinsdag tijdens een fondsenwervingsbijeenkomst dat het onverstandig van hem was om voor zijn confrontatie met Trump ook nog veel te reizen. “Ik luisterde niet naar mijn medewerkers en viel na terugkeer in slaap op het podium.”

Belangrijke adviseurs van Biden zeggen tegen de krant dat hij wel scherp is en prima informatie kan verwerken. Ook wordt gewezen op recente momenten waarop de president op cruciale momenten goed presteerde, zoals toen Iran een grote raket- en droneaanval uitvoerde op Israël. De Amerikanen schoten toen te hulp om die aanval af te slaan en Biden spande zich in om verdere escalatie te voorkomen.

Toch zijn er ook momenten waarop het minder gaat. Het Witte Huis publiceert regelmatig rectificaties van uitspraken van Biden, omdat hij feiten door elkaar haalde. Ook zijn 78-jarige rivaal Trump maakt dergelijke fouten, maar uit peilingen komt naar voren dat kiezers zich minder druk maken over zijn leeftijd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×