Clicky

zondag 14 juli 2024 - 02:54 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsTaakstraf voor frauderende belastingadviseur

Taakstraf voor frauderende belastingadviseur

ROTTERDAM – Dinsdag moest een verdachte van belastingfraude zich voor de rechtbank Rotterdam verantwoorden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de verdachte, een belastingadviseur, opzettelijk onjuiste aangiften inkomstenbelasting, over de jaren 2012 en 2013, gedaan voor een cliënt.

De cliënt zelf hoefde vandaag niet aanwezig te zijn. De strafzaak tegen hem werd namelijk eerder door het OM geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Het fiscale nadeel is inmiddels terugbetaald aan de Belastingdienst. De zaak tegen een andere verdachte, ook een fiscalist, wordt op een later moment behandeld.

De verdachte was ten tijde van het indienen van de betreffende aangiftes al 20 jaar werkzaam in de fiscale aangifte- en adviespraktijk en al meer dan 13 jaar partner bij een accountants- en belastingadvieskantoor. Hij heeft een universitaire studie fiscaal recht gevolgd en vervolgens een beroepsopleiding tot belastingadviseur gedaan bij de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Juist in die hoedanigheid als deskundig belastingadviseur was hij volgens de officier betrokken bij en verantwoordelijk voor de indiening van de tenlastegelegde aangiftes inkomstenbelasting waar het vandaag om ging.

Verdachte was feitelijk leidinggever bij een accountants- en belastingadvieskantoor. Het kantoor heeft de belastingaangiftes van betreffende cliënt, in de visie van het OM, opzettelijk onjuist gedaan. De cliënt kan daarvoor niet zelf gestraft worden. Uit onderzoek is namelijk niet gebleken dat de cliënt in die jaren wist dat de inhoud van zijn aangiftes onjuist was. Hij had, voor het indienen van zijn aangiftes, deskundige belastingadviseurs ingehuurd.

Hij verkeerde, volgens de officier, in de veronderstelling dat hij voor belastingdoeleinden niet langer in Nederland woonde, waarbij hij vertrouwde op schriftelijk en mondeling advies van zijn belastingadviseurs. Uit niets is gebleken dat de cliënt in die jaren duidelijk is voorgehouden dat zijn feitelijke gedrag niet paste bij een emigratie aangifte.

Voor het OM ging het vandaag over de rol en de zorgplicht van de belastingadviseur die de belastingaangiftes opstelt en indient namens een cliënt. Een cliënt die zijn belastingaangifte laat indienen door een adviseur gaat er tenslotte vanuit dat dat gebeurt in lijn met de geldende wet- en regelgeving en die cliënt wil, door inschakeling van dat kantoor en die deskundige, voorkomen dat er fouten worden gemaakt bij de indiening van die belastingaangifte, aldus het OM.

In het maatschappelijk verkeer dienen mensen binnen redelijke grenzen op elkaar te kunnen vertrouwen. Ook de Belastingdienst behoort te kunnen vertrouwen op mededelingen van belastingplichtigen en zeker op die van hun rechtsgeleerde gemachtigden. Dit vertrouwen heeft verdachte met de door hem, namens zijn cliënt, ingediende belastingaangiftes ernstig geschonden.

Verdachte heeft gedurende het onderzoek op geen enkel moment inzicht getoond in het laakbare van zijn handelwijze. In plaats daarvan wijst hij, volgens de officier, alle verantwoordelijkheid voor de ingediende belastingaangiftes af en schuift deze in zijn geheel in de schoenen van anderen. Een taakstraf van 180 uur vindt de officier hier op zijn plaats, gelet op onder andere het tijdsverloop sinds het strafrechtelijk onderzoek is gestart.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur rijdt vrachtwagen vast bij KFC in Emmen [+foto]

EMMEN - Zaterdagavond heeft een vrachtwagenchauffeur zichzelf met zijn vrachtwagen vastgereden in het gras bij de KFC aan de Nijbracht in Emmen. Een bergingsbedrijf is...
×