Clicky

zondag 21 juli 2024 - 13:10 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsNYT: Israëlische generaals willen bestand in Gaza

NYT: Israëlische generaals willen bestand in Gaza

TEL AVIV – De Israëlische militaire top vindt het tijd voor een staakt-het-vuren in Gaza, ook voordat Hamas volledig verslagen is. De generaals verschillen hierover van mening met premier Benjamin Netanyahu, schrijft The New York Times (NYT) op basis van bronnen binnen de krijgsmacht.

Volgens de NYT willen de generaals een bestand om de gijzelaars vrij te krijgen. Ook zou de Israëlische krijgsmacht tijd nodig hebben om zich te herstellen voor als het tot een grondoorlog komt met de Libanese militie Hezbollah. De kans dat het tot zo’n oorlog komt, zou dankzij zo’n bestand bovendien kleiner worden, zegt de voormalige Israëlische adviseur nationale veiligheid Eyal Hulata tegen de krant.

De Israëlische krijgsmacht wordt geleid door het zogenoemde forum van de generale staf, dat zo’n dertig leden telt. Tot voor kort hield de krijgsmacht vol dat beide doelen van de oorlog bereikt kunnen worden: bevrijding van de gijzelaars en het verslaan van Hamas. Inmiddels zou de krijgsmacht dat anders zien. Hoe de militaire top zijn zorgen over de strijd aan Netanyahu kenbaar heeft gemaakt, is volgens de NYT niet duidelijk.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu nam meteen afstand van het bericht. “Ik weet niet wie die anonieme bronnen zijn, maar ik wil ondubbelzinnig duidelijk maken: dat zal niet gebeuren”, aldus de premier in een verklaring. “We zullen de oorlog pas beëindigen als we alle doelen hebben bereikt, inclusief de eliminatie van Hamas en de vrijlating van al onze gijzelaars.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×