Clicky

zondag 21 juli 2024 - 12:33 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerPolitie haalt demonstranten van A12 af

Politie haalt demonstranten van A12 af

DEN HAAG – Demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion hebben de politie dinsdag enkele uren beziggehouden op de A12 in Den Haag. Enkele tientallen betogers blokkeerden onaangekondigd de snelweg ter hoogte van de tijdelijke Tweede Kamer. Zo’n dertig demonstranten werden per bus naar het stadion van voetbalclub ADO gebracht en daar weer vrijgelaten. Een laatste groep betogers kon pas na bijna drie uur van de weg worden gehaald. De activisten hadden zichzelf stevig vastgemaakt, zag een ANP-verslaggever.

Zo hadden vier actievoerders hun armen in buizen gestoken en die met cement in een olievat vastgemaakt. Om hen los te maken, moesten politiemensen voorzichtig te werk gaan met een slijptol, hamers en beitels. Een vrouw die bovenin een houten constructie met drie poten op de weg stond, werd met behulp van een hoogwerker van de brandweer weggehaald.

De klimaatactivisten zetten zelf kort voor het middaguur het verkeer stil met auto’s. Enkele demonstranten reden met fietsen de tunnelbak in, de meesten volgden te voet. Kort na de start van de blokkade kwam de politie aan. Die greep na zo’n anderhalf uur in. De mensen die na enige tijd per bus waren afgevoerd, werden net als bij eerdere betogingen weer vrijgelaten bij het voetbalstadion van ADO. Toen de politie hun laatste medestanders nog aan het losmaken was, kwamen de eerste demonstranten die waren verplaatst alweer terug. Ze voegden zich op de Prins Clauslaan bij tientallen ‘supporters” die de betogers op de A12 van bovenaf aanmoedigden.

Plicht bescherming klimaat

De demonstratie richtte zich onder meer op “meerdere ministers” die eerder op de dag in het nieuwe kabinet-Schoof zijn beëdigd en volgens XR “de klimaat- en ecologische crisis bagatelliseren of zelfs ontkennen”. Volgens de actiegroep zal de nieuwe regering verzaken in haar “plicht tot bescherming” van het klimaat. De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zegt zelf de internationaal afgesproken klimaatdoelen te willen halen, al moet het beleid volgens de coalitie vooral “draagbaar, haalbaar en uitvoerbaar” zijn.

XR eist verder een einde aan fossiele subsidies. Dat deed de groep al tientallen keren eerder op de A12, al heeft burgemeester Jan van Zanen dat steeds verboden. Komende zaterdagmiddag wil de actiegroep een “veel grotere blokkade” houden op de A12. Tegelijkertijd is een ‘protestival’ op het Haagse Malieveld.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×