Clicky

dinsdag 23 juli 2024 - 04:08 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBunq begint zaak tegen NRC om publiceren namen medewerkers

Bunq begint zaak tegen NRC om publiceren namen medewerkers

AMSTERDAM – Onlinebank bunq heeft een kort geding tegen NRC aangespannen bij de rechtbank in Amsterdam. Topman Ali Niknam meldt op LinkedIn dat de zaak over een artikel gaat waarin staat dat enkele oud-werknemers van bunq stiekem in klantrekeningen keken. De bank is niet blij dat daarin ook interne berichten met namen van medewerkers stonden. NRC heeft de betreffende gebruikersnamen inmiddels uit het artikel verwijderd.

NRC publiceerde woensdag een artikel over vier anonieme voormalige bunq-werknemers die in rekeningen keken die ze voor hun werk niet nodig hadden. Dat konden zij volgens de krant zonder gevolgen doen. In het artikel staan ook interne chatberichten waarin onder meer zorgen over privacy bij de bank worden geuit.

“Het kan niet zo zijn dat de krant iedereen die weigert mee te werken dan maar met naam noemt en dan ook nog eens selectief citeert”, zegt Niknam.

Bunq is de afgelopen weken regelmatig in het nieuws gekomen sinds een onderzoek van NRC en NOS. Daaruit kwam naar voren dat opvallend veel bunq-klanten hun geld hebben verloren door trucs van oplichters. Beveiligingsmaatregelen die andere banken wel hebben, ontbreken bij bunq en klanten worden in de regel niet gecompenseerd, schreven die media. Bunq heeft onlangs extra veiligheidsmaatregelen en compensatie aangekondigd voor gedupeerden.

De berichtgeving over bunq is volgens de bank “regelmatig op onjuiste gronden”, stelt Niknam. “Met feiten die aantoonbaar verkeerd zijn, of uit verband gerukt.”

Adjunct-hoofdredacteur Melle Garschagen van NRC zegt zeer veel vertrouwen in de journalistiek van de krant te hebben. Dat in het artikel de namen van medewerkers stonden klopt volgens hem niet helemaal, omdat het gebruikersnamen zijn. Die zijn maandag vervangen door een letter. “We hebben gemerkt bij bunq dat deze mensen dat niet fijn vonden. Als je namen noemt en de mensen die je opvoert daar iets van vinden, nemen we dat serieus.”

Het is niet duidelijk wat de aanpassing betekent voor het kort geding. Bunq wil daar op dit moment niks over zeggen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×