Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 06:15 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBiden overlegt met familie na debatdebacle

Biden overlegt met familie na debatdebacle

WASHINGTON – De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

De president en zijn team bekijken wat de volgende stap is na het als rampzalig beoordeelde televisiedebat tegen Trump. Een warrige Biden had toen soms moeite om uit zijn woorden te komen. Dat leidde tot paniek in het Democratische kamp en tot discussie over de vraag of de 81-jarige politicus nog geschikt is als presidentskandidaat. Ook klonk kritiek op de medewerkers die de president moesten klaarstomen voor het debat.

Biden heeft zelf publiekelijk toegegeven dat het debat niet goed is verlopen. Een ingewijde vertelde de krant dat zijn zoon Hunter Biden hem nu aanspoort de druk te negeren om een stap terug te doen. Andere familieleden zouden bekijken hoe ze de president het best kunnen ondersteunen. Plaatsmaken voor een andere kandidaat is naar verluidt niet besproken.

Kamala Harris

De onrust binnen de partij houdt ondertussen aan. De krant schrijft dat het campagneteam van Biden het hele weekend telefoongesprekken heeft gevoerd met boze geldschieters. Ze hopen te voorkomen dat die zich terugtrekken. NBC News bericht dat de campagnemanager van de president zondag een gespannen gesprek voerde met een veertigtal belangrijke donateurs.

Campagnemanager Julie Chavez Rodriguez zou hebben uitgelegd wat de gevolgen voor de campagne zijn als Biden toch besluit om zich terug te trekken. Vicepresident Kamala Harris zou dan de beschikking krijgen over een groot deel van het geld dat is opgehaald voor de campagne. Een veel kleiner bedrag gaat volgens ingewijden dan naar het bestuur van de Democratische Partij.

Grotere groep

Meerdere donateurs zouden manieren hebben geopperd om Biden weg te krijgen. Een deelnemer omschreef dat volgens NBC honend als fantasierijke West Wing-achtige scenario’s, een verwijzing naar een televisieserie over het Witte Huis. Een aanwezige senator voorspelde dat zo’n proces “rommelig” zou worden en dat Harris uiteindelijk als de nieuwe kandidaat zou eindigen.

Er staat maandag nog een gesprek gepland met een nog grotere groep donateurs, schrijft de nieuwszender. Biden wordt dan ‘s avonds ook weer terugverwacht in het Witte Huis.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×