Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 23:25 uur
HomeOVERIG NIEUWSCriminaliteitVrachtwagen met gestolen auto's op weg naar Rotterdam op Duitse A3 aangehouden...

Vrachtwagen met gestolen auto’s op weg naar Rotterdam op Duitse A3 aangehouden [+foto]

BIELEFELD – Al sinds 2023 is een onderzoekscommissie van de Duitse recherche bezig met het opsporen van de misdaden van een groep internationale voertuigdieven. De bendeleden hebben persoonlijke banden met verschillende West-Afrikaanse landen en zouden daar gestolen auto’s naar toe hebben verscheept. Het intensieve onderzoek door het Openbaar Ministerie van Bielefeld en de recherche van Bielefeld heeft dit jaar al tot vier arrestaties geleid en wordt voortgezet.

De verdachten worden ervan verdacht samen te werken met Nederlandse en Franse autodieven. De voertuigen, die grotendeels in het buitenland zijn gestolen, zouden door koeriers naar Duitsland zijn gebracht en vervolgens door de bendeleden zijn overgenomen.

Vervolgens zouden ze de auto’s in eerder bestelde overzeese containers hebben geladen. In een aantal gevallen werden deze containers vervolgens door transportbedrijven naar de havens van Rotterdam en Antwerpen gebracht, waar de gestolen goederen naar Togo en Ghana werden verscheept en verkocht.

Nadat in september 2023 in Steinhagen verschillende in Frankrijk gestolen auto’s werden ontdekt, begon de recherche van de districtspolitie van Gütersloh aanvankelijk met het onderzoek, dat vervolgens werd voortgezet door de politie van Bielefeld.

Sinds september 2023 is de politie erin geslaagd meerdere van deze containers samen met gestolen auto’s in beslag te nemen. In totaal wordt de bende ervan beschuldigd betrokken te zijn bij het verplaatsen van zeker 23 gestolen voertuigen. De gestolen auto’s waren voornamelijk voertuigen van het merk Toyota. De daders hadden het vooral gemunt op de modellen RAV 4 en C-HR.

Eind april 2024 werden appartementen in Bielefeld, Düsseldorf, Maagdenburg en Schönebeck (Elbe) doorzocht als onderdeel van een gecoördineerde politieoperatie. In totaal werden vier verdachten gearresteerd, van wie er twee in Bielefeld woonden. Een rechter bij de rechtbank van Bielefeld kondigde aan dat deze verdachten in hechtenis zouden worden genomen. Er zat al een andere verdachte vast vanwege een ander onderzoek.

De bendeleden zijn mannen tussen de 33 en 52 jaar oud en komen uit Ghana, Togo en Niger. Eén van de gearresteerden heeft de Duitse nationaliteit.

Als onderdeel van deze operatie slaagden de agenten er ook in om vlak voor de Nederlandse grens op de A3 een trekker met oplegger met een container te controleren, die onlangs door de verdachten in Recklinghausen was beladen met twee gestolen auto’s en op weg was naar Rotterdam. De gestolen auto’s werden in beslag genomen.

Het onderzoek door het politiebureau van Bielefeld en het openbaar ministerie in Bielefeld is nog gaande.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×