Clicky

donderdag 25 juli 2024 - 02:32 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsFriesland pleit net als Zeeland voor generaal pardon PAS-melders

Friesland pleit net als Zeeland voor generaal pardon PAS-melders

LEEUWARDEN – Na de provincie Zeeland pleit ook Friesland voor een generaal pardon voor zogeheten PAS-melders. Dat zijn boeren en andere ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid van de overheid. Een meerderheid van de Provinciale Staten (31 stemmen voor, 11 tegen) steunde een motie die was ingediend door PVV, CDA, BBB en het onafhankelijke lid Albert van Dijk.

Drie weken geleden werd in Zeeland ook al een pleidooi aangenomen om alle PAS-melders vrij te stellen van de vergunningplicht. Het dagelijks bestuur van de provincie kreeg de opdracht om hier in Den Haag voor te pleiten. De Friese Staten gaven hun college woensdag dezelfde taak mee, ook al benadrukte gedeputeerde Matthijs de Vries (natuur, ChristenUnie) dat de provincie is gebonden aan de uitspraak van de Raad van State.

PAS-melders zijn ondernemers, veelal boeren, die aanvankelijk geen vergunning hoefden te hebben om relatief kleine hoeveelheden stikstof uit te stoten. Een melding volstond, maar dat veranderde na een uitspraak van de Raad van State in 2019. De PAS-melders moeten sindsdien wel een vergunning hebben, maar die worden door de stikstofproblematiek nauwelijks meer uitgegeven. Deze bedrijven zijn formeel in overtreding. Het is de bedoeling dat alle PAS-melders begin volgend jaar zijn gelegaliseerd. Dit lijkt echter niet haalbaar.

Deel motie ontraden

“De PAS-melders zitten in een verschrikkelijke situatie”, zei De Vries, die bij afwezigheid van vertrekkend gedeputeerde Femke Wiersma (de beoogde minister voor onder meer Landbouw en Natuur) dit onderwerp op zich nam. “Het is een opdracht aan ons allemaal om deze problematiek op te lossen. Maar we moeten ook aan de slag voor de natuur.”

Volgens De Vries “past het op dit moment niet om als college te pleiten voor een generaal pardon”. Hij ontraadde daarom voorafgaand aan de stemming dat deel van de motie. “U zegt eigenlijk: we zijn superbraaf”, aldus indiener Harrie Graansma van de PVV. “U weigert dus zelfs om te zoeken naar openingen.”

Tegenstemmers

Onder meer PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 stemden tegen. Een meerderheid van de Staten gaf het college echter de opdracht om “actief te pleiten” bij de Tweede Kamer en het ministerie voor een generaal pardon en ook om “proactief te zoeken” naar alternatieve oplossingen voor de legalisatie van PAS-melders in Friesland.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zwanen met olie besmeurd door lekkage in Rotterdamse Botlek [+foto]

ROTTERDAM - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie...
×